Wyciąg z czarnego bzu hamuje namnażanie wirusa grypy, prawdopodobnie w mechanizmie utrudniania mu wydostawania się z zakażonych komórek lub utrudniania przejścia przez błonę komórkową – przez co nie są lawinowo zakażane kolejne komórki.
Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym zakażali wirusem grypy komórki ludzkiego nabłonka oddechowego i sprawdzali efekty (m.in. jak dużo nowych wirusów uwalnia się z zakażonych komórek) w zależności od stężenia dodanego ekstraktu z czarnego bzu.
Eksperyment był podwójny – w pierwszej fazie ekstrakt dodawano do hodowli wirusa, i dopiero zakażano komórki, w drugiej najpierw zakażano komórki, a dopiero potem stosowano czarny bez.
Czarny bez nie zadziałał w żaden widoczny sposób w pierwszej fazie. Oznacza to, że nie działa na samego wirusa jako takiego, nie zmniejsza jego zdolności do infekowania komórek. W drugiej próbie jednak wyciąg z czarnego bzu w stężeniach 40 i 80 μg/ml spowodował istotne zahamowanie tworzenia nowych wirusów, co może świadczyć o utrudnianiu wytwarzania wirusów potomnych (np. zahamowaniu „wychodzenia” wirusów przez błonę komórkową z zakażonej komórki). To z kolei może istotnie zmniejszać tempo rozwoju grypy i znacznie ułatwiać układowi odpornościowemu zwalczeniu zakażenia na wczesnym etapie, gdy zainfekowane są tylko pojedyncze komórki.
Andrzej Balcerzak
Źródło
Iran J Pharm Res. 2017 Summer;16(3):1147-1154. Interfering With Lipid Raft Association: A Mechanism to Control Influenza Virus Infection By Sambucus Nigra. Shahsavandi S, Ebrahimi MM, Hasaninejad Farahani A.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

