Kolejne już badanie kliniczne, tym razem z Tajlandii, potwierdza, że długotrwała suplementacja kurkuminy wspiera leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Tym razem wykazano, że poprawia kontrolę glikemii, zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny i stres oksydacyjny oraz wiąże się z istotną redukcją stłuszczenia i sztywności wątroby.
W tym badaniu klinicznym (podwójnie zaślepionym, randomizowanym i z kontrolą placebo) uczestniczyło 78 pacjentów z cukrzycą typu 2 i stłuszczeniem wątroby związanym z zaburzeniami metabolizmu. Uczestników przydzielano w sposób losowy do grupy otrzymującej przez rok kurkuminę (w dawce dobowej 1500 mg) lub placebo. Oceny parametrów zapalnych, markerów antyoksydacji i struktury wątroby dokonywano co kwartał.
Analiza wskazała, że suplementacja kurkuminy wiązała się z istotnym obniżeniem stężenia TNF, IL-1β, IL-6 i malonylodialdehydu, wzrostem aktywności enzymów antyoksydacyjnych (peroksydazy glutationowej i dysmutazy nadtlenkowej) oraz zmniejszeniem stężenia nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych. To ostatnie zjawisko świadczy o poprawie metabolizmu lipidów (nieestryfikowane kwasy tłuszczowe są uwalniane z tkanki tłuszczowej i w wysokim stężeniu hamują wychwyt glukozy przez mięśnie i nasilają glukoneogenezę wątrobową; gdy w nadmiarze napływają do wątroby, przekształcane są do triglicerydów, co w warunkach insulinooporności może przyczyniać się do stłuszczenia tego narządu. Redukcja ich stężenia sugeruje, że kurkumina zmniejszyła insulinooporność lub poprawiła wychwyt kwasów tłuszczowych przez mięśnie i wątrobę). Dalsze obserwacje potwierdzają tę hipotezę, w badaniu odnotowano bowiem zmniejszenie stłuszczenia wątroby i sztywności wątroby (która świadczy o nasileniu włóknienia) u osób suplementujących kurkuminę.
Wyniki te potwierdzają wnioski z wcześniejszych badań, że kurkumina może stanowić obiecującą terapię wspomagającą w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Konieczne są dalsze badania z większymi grupami uczestników i dłuższą obserwacją, aby potwierdzić długoterminowe korzyści i bezpieczeństwo stosowania kurkuminy.
Na podstawie
Yaikwawong M, Jansarikit L, Jirawatnotai S, Chuengsamarn S. Curcumin for Inflammation Control in Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus and Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2025 Jun 10;17(12):1972. doi: 10.3390/nu17121972. PMID: 40573083; PMCID: PMC12196292.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

