Roczna suplementacja kurkuminy istotnie poprawiła parametry zaburzonego metabolizmu węglowodanów, przy minimalnej liczbie działań niepożądanych. Takie obserwacje poczynili tajwańscy naukowcy w badaniu z udziałem 272 osób.
Do badania włączono chorych na cukrzycę typu 2. podawano im preparat zawierający kurkuminę w dawce 1,5 g dziennie (standaryzowany na obecność kurkuminoidów) albo placebo. Monitorowano masę ciała, glikemię, insulinooporność, poziom adiponektyny i leptyny (hormonów uczestniczących w regulacji gospodarki energetycznej).
Po roku okazało się, że w grupie suplementującej kurkuminę doszło do:
- istotnego obniżenie stężenia glukozy na czczo oraz poziomu HbA1c (6,12 wobec 6,47 proc. w grupie kontrolnej);
- poprawy czynności komórek β trzustki, o czym świadczył lepszy wskaźnik HOMA-β (parametr obliczany na podstawie stężenia glukozy na czczo oraz stężenia insuliny na czczo);
- zmniejszenia insulinooporności;
- wzrostu stężenia adiponektyny i zmniejszenia leptyny (zmiana wydzielania hormonów towarzysząca spadkowi insulinooporności);
- istotnej redukcji BMI (25,94 wobec 29,34 w grupie kontrolnej).
Badanie to potwierdza prometaboliczne właściwości kurkuminy: suplementowana przez rok poprawiła kontrolę glikemii, wspierała odchudzanie, poprawiła funkcję komórek β trzustki (wytwarzających insulinę), zmniejszyła insulinooporność. Autorzy wskazują, że kurkumina może być korzystnym dodatkiem w terapii otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2.
Na podstawie
Yaikwawong M, Jansarikit L, Jirawatnotai S, Chuengsamarn S. Curcumin extract improves beta cell functions in obese patients with type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nutr J. 2024 Oct 1;23(1):119. doi: 10.1186/s12937-024-01022-3. PMID: 39354480; PMCID: PMC11445938.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

