Producent suplementów diety we współpracy z naukowcami z Hiszpanii przeprowadził badanie kliniczne, w którym zaobserwowano korzystny wpływ ekstraktu z zielonego owsa w okresie ograniczania palenia tytoniu. 

Ideą stojąca za wykorzystaniem w/w suplementu w tej sytuacji były obserwacje, że pewne nutraceutyki mogą łagodzić objawy zespołu odstawienia nikotyny. 

Autorzy wykorzystali ekstrakt w dawce 900 mg dziennie u 145 osób. Suplementację stosowano przez 8 tygodni, obserwacja trwała miesiąc dłużej. Stan kliniczny pacjentów oceniano m.in. w oparciu o kwestionariusze do opisu jakości życia, percepcji stresu, funkcji poznawczych, objawy głodu nikotynowego, analizowano też nastrój i poziom lęku. 

Suplementacja związana była z większą (w porównaniu z placebo) poprawą w skalach oceniających jakość życia (obiektywnych i subiektywnych, jak VAS), istotnym spadkiem poziomu odczuwanego stresu, poprawą jakości snu (za to w grupie placebo odnotowano jej pogorszenie). Poprawa wskaźników jakości życia utrzymywała się jeszcze przez 4 tygodnie po zakończeniu suplementacji. 

Pod koniec badania odsetek osób, które skutecznie ograniczyły palenie (co najmniej 20% redukcji liczby wypalanych papierosów) był wyższy w grupie suplementowanej niż w grupie placebo (67 wobec 50 proc.). 

Suplement okazał się dobrze tolerowany. Osoby mierzące się z zespołem odstawienia nikotyny mogą rozważyć ekstrakt z zielonego owsa w celu złagodzenia tych objawów i zwiększenia szans na skuteczne zerwanie z nałogiem.  

Na podstawie

Friling M, García-Muñoz AM, Lavie A, Pérez-Piñero S, Victoria-Montesinos D, López-Román FJ, García-Guillén AI, Muñoz-Carrillo JC, Cánovas F, Ivanir E, Jalanka J. Dietary supplementation with a wild green oat extract (Avena sativa L.) to improve wellness and wellbeing during smoking reduction or cessation: a randomized double-blind controlled study. Front Nutr. 2024 Jun 19;11:1405156. doi: 10.3389/fnut.2024.1405156. PMID: 38962436; PMCID: PMC11220258.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.