Efektownych dowodów na korzystne działanie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 dostarczyło badanie kliniczne przeprowadzone przez chińskich specjalistów od chorób zapalnych jelit. W celu uzyskania korzystnych efektów podawali kwasy omega-3 osobom operowanym z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna dożylnie.
Autorzy przeprowadzili badanie kliniczne z udziałem 268 chorych, w tym 134 przydzielonych do grupy otrzymującej kwasy omega-3 jako uzupełnienie mieszanki kontrolnej i 134 z grupy kontrolnej (otrzymywali mieszankę długołańcuchowych i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych).
Analiza wskazała, że w grupie otrzymującej kwasy omega-3 stwierdzono znaczną redukcję częstości powikłań (o połowę) oraz skrócenie czasu pobytu w szpitalu (o ok. 2 dni). Odnotowano także zmniejszenie stężenia cytokin prozapalnych (IL6, TNF-α) i białka C-reaktywnego w piątym dniu od zabiegu.
Jak konkludują autorzy, suplementacja pozajelitowa wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-3 wspomaga powrót do zdrowia po operacji resekcji jelita w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna, zmniejszając liczbę powikłań oraz wygaszając reakcję zapalną.
Wykorzystanie kwasów omega-3 w kontekście chirurgii zyskuje na znaczeniu ze względu na ich zdolność zmniejszania stanu zapalnego, wspomagania gojenia ran oraz poprawiania okresu pooperacyjnego (zmniejszania częstości powikłań). W niektórych badaniach klinicznych wykazano, że suplementacja taka może zmniejszać ryzyko infekcji czy powstawania przetok. Omega-3 mogą bowiem wpływać na mikrokrążenie, ograniczać ryzyko zakrzepów i wspomagać równowagę w układzie immunologicznym.
Na podstawie
Ge X, Liu H, Wu Y, Liu W, Qi W, Ye L, Cao Q, Lian H, Bai R, Zhou W. Parenteral n-3 polyunsaturated fatty acids supplementation improves postoperative recovery for patients with Crohn’s disease after bowel resection: a randomized, unblinded controlled clinical trial. Am J Clin Nutr. 2024 Apr;119(4):1027-1035. doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.12.022. Epub 2024 Feb 19. PMID: 38569774.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

