Japońscy naukowcy potwierdzili, że suplementacja probiotyku Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505 w formie synbiotyku z inuliną prowadzi do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej.
Takie połączenie ma oprócz tego i inne właściwości: przyczynia się do częstszych wypróżnień oraz zwiększenia populacji bifidobakterii w obrębie mikroflory przewodu pokarmowego.
Japończycy przeprowadzili randomizowane badanie kliniczne z kontrolą placebo, w ramach którego przez 12 tygodni obserwowano 120 otyłych osób, którym podawano badany synbiotyk lub placebo. Aktywny preparat zawierał 10 mld CFU Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505 oraz inulinę (2g na 100g). Zmiany ilości tkanki tłuszczowej oceniano na podstawie obrazów uzyskanych w tomografii komputerowej.
W grupie aktywnej interwencji wykryto istotną redukcję ilości tkanki tłuszczowej, wzrost ilości bifidobakterii i towarzyszący tym zjawiskom efekt utraty wagi. Wyniki analizy sugerują, że połączenie inuliny z podawaną bifidobakterią prowadzi do rewitalizacji mikroflory jelit, a to z kolei wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, za pośrednictwem których dochodzi do nasilenia spalania nadmiernych ilości tłuszczu zgromadzonych w obrębie jamy brzusznej.
Szczep Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505 jest w Japonii obecny w wielu fermentowanych produktach.
Na podstawie
Baba Y, Saito Y, Kadowaki M, Azuma N, Tsuge D. Effect of Continuous Ingestion of Bifidobacteria and Inulin on Reducing Body Fat: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Comparison Study. Nutrients. 2023 Dec 7;15(24):5025. doi: 10.3390/nu15245025. PMID: 38140284; PMCID: PMC10745352.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

