Które nutraceutyki najskuteczniej wspomagają chorych na cukrzycę? Takie pytanie zadali sobie naukowcy z kilku ośrodków klinicznych w Indiach. 

W celu ustalenia naturalnych produktów, które mogą być uważane za wartościowe uzupełnienie terapii cukrzycy typu 2, autorzy przeprowadzili przegląd systematyczny i metaanalizę danych z randomizowanych badań klinicznych z nutraceutykami, w ramach których oceniano ich wpływ na glikemię u chorych po 18 r.ż. Do analizy włączono 44 badania z łącznym udziałem 3130 pacjentów. 

Stężenie glukozy na czczo najskuteczniej okazały się redukować (w porównaniu z placebo):

  • ocet jabłkowy;
  • cynamon;
  • kurkumina;
  • nasiona kozieradki. 

Jeśli chodzi o istotny wpływ na poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) skutecznie zmniejszały go dwa z w/w nutraceutyków: ocet jabłkowy i kozieradka. 

Zdaniem autorów przedstawicieli zawodów medycznych powinno się zachęcać do wykorzystywania tych produktów jako część standardowej terapii cukrzycy typu 2. 

Na podstawie

Kumar S, Sharma SK, Mudgal SK, Gaur R, Agarwal R, Singh H, Kalra S. Comparative effectiveness of six herbs in the management of glycemic status of type 2 diabetes mellitus patients: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Metab Syndr. 2023 Aug;17(8):102826. doi: 10.1016/j.dsx.2023.102826. Epub 2023 Jul 7. PMID: 37451111.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.