Zaskakujące wyniki przyniosło badanie przeprowadzone w Finlandii, w ramach którego sprawdzano, czy właściwie dobrane, celowane nutraceutyki wpłyną na częstość chorób alergicznych.
Preparaty podawano kobietom już we wczesnej ciąży i kontynuowano aż do 6 miesiąca po porodzie. Badaniem objęto 439 ciężarnych. Jako interwencję wybrano dwa nutraceutyki, które w różnych wcześniejszych badaniach wydawały się chronić przed alergiami: kwasy omega-3 (1,9 g DHA i 0,22 g EPA) oraz probiotyki (Lacticaseibacillus rhamnosus HN001 i Bifidobacterium animalis ssp. lactis 420, w dawce 10 mld CFU każdy). Utworzono cztery grupy badane (omega-3 plus placebo, omega3+probiotyki, probiotyki+placebo, podwójne placebo). W analizie uwzględniano ewentualne posiadanie zwierzęcia w domu.
Okazało się, że jedyny związek między częstością jakichkolwiek objawów z kręgu alergii wykazano w grupie otrzymującej probiotyki: o ok. 60 proc. zmniejszały częstość nawrotów świstów do 2 r.ż. Zdaniem autorów może to wiązać się z mniejszym ryzykiem astmy u tych dzieci, jednak badanie trwało zbyt krótko, aby zweryfikować tę hipotezę (musiałoby obejmować co najmniej kilka lat więcej). Dlatego konieczne są kolejne badania nad postulowanym działaniem protekcyjnym probiotyków.
Na podstawie
Komulainen M, Saros L, Vahlberg T, Nermes M, Jartti T, Laitinen K. Maternal fish oil and/or probiotics intervention: Allergic diseases in children up to two years old. Pediatr Allergy Immunol. 2023 Aug;34(8):e14004. doi: 10.1111/pai.14004. PMID: 37622257.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

