Naukowcy z Malezji zauważyli, że suplementacja colostrum może mieć działanie przeciwstarzeniowe (anti-aging). Ich obserwacje dotyczą poprawy markerów metabolizmu i funkcji układu odpornościowego.

Są to rezultaty badania klinicznego, w którym uczestniczyły osoby w wieku 50-70 lat, którym przez 12 tygodni podawano preparat zawierający colostrum (siarę bydlęcą) albo placebo. Po tym czasie w grupie otrzymującej aktywny suplement stwierdzono niższe markery stanu zapalnego (CRP, IL-6, TNF-α) oraz zmiany w zakresie 33 markerów metabolizmu. Te ostatnie, jak wskazali autorzy, odzwierciedlały zmiany zachodzące na szlakach metabolicznych cysteiny i metioniny oraz glicerofosfolipidów. 

W trakcie starzenia w organizmie powoli rozwija się  przewlekły, tlący się stan zapalny, jako naturalna odpowiedź związana z uszkodzeniami tkanek i narządów. Gdy jest zbyt intensywny, może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych: układu krążenia, nerwowego, nowotworów itd. Na jego nasilenie wpływa styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna. Naukowcy badają również wpływ wielu nutraceutyków, które można wykorzystywać w ramach suplementacji. 

Colostrum zawiera liczne składniki mogące teoretycznie wpływać na czynność układu odpornościowego, regenerację tkanek, a nawet na skład mikroflory jelitowej. Wyniki omawianego badania sugerują, że u starszych osób może poprawiać działanie układu immunologicznego, co z kolei może przyczyniać się do zmian w procesach związanych ze starzeniem się organizmu. Autorzy przypisują to działanie m.in. przeciwzapalnej laktoferynie (cząsteczka utrudniająca kontakt mikroorganizmów z komórkami gospodarza i w ten sposób zapobiegająca indukcji odpowiedzi zapalnej oraz zwiększająca aktywność limfocytów unieszkodliwiających zainfekowane komórki). Za kolejny ważny składnik colostrum autorzy uznają liczne czynniki wzrostowe, które mogą przyspieszać regenerację, oraz przeciwciała, które mogą wiązać antygeny w przewodzie pokarmowym i również zapobiegać indukcji zapalenia. 

Zmiana metabolizmu glicerofosfolipidów może być o tyle ważna, że związki te są prekursorami mediatorów zapalenia (np. prostaglandyn, leukotrienów) i w związku z tym ważnym elementem w początkowych etapach rozwoju reakcji zapalnych. Z kolei metionina w nadmiarze może ulegać przekształceniu do szkodliwej homocysteiny, która, powodując uszkodzenia na poziomie komórkowym, również może przyczyniać się do utrzymywania się tlącego się stanu zapalnego (wykazano nawet, że dieta uboga w metioninę jest w stanie wygaszać procesy zapalne i hamować odkładanie tłuszczu w wątrobie i tkance tłuszczowej). 

Jak widać, metabolizm, elementy diety, reakcje zapalne i tempo starzenia są ściśle ze sobą związane. To badanie jest kolejnym krokiem na drodze do rozwikłania tych związków i próbą zahamowania niekorzystnych procesów komórkowych towarzyszących starzeniu.

Na podstawie

Ooi TC, Ahmad A, Rajab NF, Sharif R. The Effects of 12 Weeks Colostrum Milk Supplementation on the Expression Levels of Pro-Inflammatory Mediators and Metabolic Changes among Older Adults: Findings from the Biomarkers and Untargeted Metabolomic Analysis. Nutrients. 2023 Jul 18;15(14):3184. doi: 10.3390/nu15143184. PMID: 37513601; PMCID: PMC10384749.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.