Naukowcy ze Słowacji zauważyli, że regularne spożycie soku z rokitnika przyczynia się do redukcji markerów ryzyka sercowo-naczyniowego. I na dodatek może wspierać odchudzanie. 

Takie hipotezy zrodziło niewielkie (z udziałem 19 kobiet) badanie kliniczne, do którego zaproszono pacjentki z nadmiernym stężeniem cholesterolu. Średni wiek wynosił 54 lata. Podawano im przez 8 tygodni sok z rokitnika w ilości 50 ml dziennie. 

Rezultaty okazały się zaskakujące: stwierdzono zmniejszenie masy ciała, BMI, ilości tkanki tłuszczowej, w tym tkanki tłuszczowej trzewnej. Tym zmianom towarzyszyła poprawa profilu lipidowego (redukcja stężenia LDL i wzrost HDL) oraz zmniejszenie stężenia immunoglobulin A, G i M oraz białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego). 

Rokitnik zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym (kwasy organiczne i flawonoidy). Wiemy z wcześniejszych badań, że może zmniejszać stężenie cholesterolu i chronić śródbłonek przed uszkodzeniem przez utlenione cząsteczki LDL. 

Wszystkie te obserwacje świadczą o korzystnej zmianie w zakresie czynników ryzyka chorób układu krążenia. Konieczne są dalsze badania, które zweryfikują te zjawiska.

Na podstawie

Kopčeková J, Mrázová J, Fatrcová-Šramková K, Habánová M, Gažarová M, Lenártová P. Benefits of sea buckthorn juice consumption in women of productive age with hypercholesterolemia. Rocz Panstw Zakl Hig. 2023;74(2):187-193. doi: 10.32394/rpzh.2023.0258. PMID: 37309905.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.