Naukowcy z University College London przeprowadzili badanie, które potwierdziło jedną z postulowanych właściwości spiruliny: wzrost stężenia hemoglobiny.

Hemoglobina to białko zawarte w czerwonych krwinkach (erytrocytach), które odpowiada za transport tlenu z płuc do tkanek oraz odbieranie dwutlenku węgla i przenoszenie go do płuc, gdzie zostaje usunięty z organizmu. Stężenie hemoglobiny jest jednym z najważniejszych parametrów ocenianych w diagnostyce niedokrwistości (anemii). Niedobór hemoglobiny wiąże się z osłabieniem, łatwą męczliwością, bladością skóry, problemami z koncentracją, trudnościami w wykonywaniu wysiłków fizycznych. Objawy te są skutkiem niedostatecznego zaopatrzenia tkanek w tlen.

W ramach opisywanego badania sprawdzano, jak suplementacja spiruliny przez 2 tygodnie wpłynie na stężenie hemoglobiny oraz różnorodne parametry wysiłku (submaksymalnego i maksymalnego).

W badaniu udział brało 17 osób regularnie uprawiających sport rekreacyjnie (z dużą przewagą mężczyzn). Otrzymywali przez 2 tygodnie spirulinę w dawce 6 g dziennie lub placebo. W badaniu zastosowano randomizację oraz skrzyżowanie grup.

Nie stwierdzono, by suplementacja spiiruliny wpływała istotnie na parametry wysiłków submaksymalnych i maksymalnych. Zaobserwowano jednak, że suplementacja spiruliny wiązała się ze wzrostem stężenia hemoglobiny o 3,4%.

Badanie to wspiera hipotezę o spirulinie jako źródle łatwo przyswajalnego żelaza. Tym tłumaczy się wzrost stężenia hemoglobiny związany z suplementacją. W przeciwieństwie do innych badań zjawisko to nie wiązało się z poprawą zdolności do wysiłku, czego można się było teoretycznie spodziewać, jako że zwiększenie ilości hemoglobiny oznacza wzrost zdolności przenoszenia tlenu przez krew. Możliwe, że wybrany w tym badaniu czas suplementacji był zbyt krótki, albo grupa badana była zbyt dobrze „wytrenowana” i „odżywiona” (poprawę parametrów wysiłkowych po podaniu spiruliny obserwowano wcześniej w grupach prowadzących siedzący tryb życia i z nadwagą).

Jak widać, mechanizmy działania spiruliny są wciąż owiane sporą dozą tajemniczości. Autorzy zdecydowanie opowiadają się za prowadzeniem dalszych badań, aby ustalić optymalne dawkowanie spiruliny, czas suplementacji, wreszcie ostatecznie wyjaśnić właściwości farmakologiczne tego nutraceutyku.

Na podstawie
Ali Y, Aubeeluck R, Gurney T. Fourteen-Days Spirulina Supplementation Increases Hemoglobin, but Does Not Provide Ergogenic Benefit in Recreationally Active Cyclists: A Double-Blinded Randomized Crossover Trial. J Diet Suppl. 2023 Oct 8:1-20. doi: 10.1080/19390211.2023.2263564. Epub ahead of print. PMID: 37807529.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.