Ekstrakt z brunatnych wodorostów ma potencjał w zmniejszaniu hiperglikemii poposiłkowej – uważają irlandzccy naukowcy. Nie wszyscy jednak odnoszą korzyści z suplementacji. Autorzy zaobserwowali, że ekstrakt z brunatnic działał głównie u tych, u których po spożyciu białego pieczywa hiperglikemia osiągała największe rozmiary.
Badano efekty suplementacji 0,5 oraz 1 g ekstraktu z wodorostu Ascophyllum nodosum (workoliść członowaty). Uczestnikami były osoby zdrowe, bez zaburzeń metabolizmu węglowodanów, którym podawano testowy posiłek z białego pieczywa. Celem zatem była obserwacja, jak bogaty w fukoidan ekstrakt wpłynie na wchłanianie glukozy i wyrzut insuliny po spożyciu wysoko przetworzonych ziaren zbóż, ale w warunkach fizjologicznych, a nie w kontekście cukrzycy (to powinno być kolejnym etapem badań). Dlaczego wodorosty? Zawarte w nich szczególne substancje czynne mają zdolność zwalniania działania enzymów rozkładających węglowodany w przewodzie pokarmowym. To zaś powoduje zmniejszenie wchłaniania cukrów i rozciągnięcie tego procesu w czasie. Oba te zjawisko przyczyniają się do redukcji szczytu hiperglikemii poposiłkowej.
Autorzy zauważyli, że u poszczególnych uczestników stężenie glukozy po spożyciu 50 g testowego posiłku wzrastało w różnym stopniu. U części szczyt glikemii poposiłkowej był wyraźny, u innych mniej zaznaczony. Ma to prawdopodobnie związek z różnicami aktywności amylaz (enzymy prowadzące rozkład skrobi, proces zapoczątkowywany już w jamie ustnej).
Okazało się, że u tych osób, u których dochodziło do największego poposiłkowego szczytu glikemii, ekstrakt z brunatnic w dawce 1 g powodował istotne zmniejszenie wchłaniania glukozy i redukcję stężenia tego cukru we krwi.
O ile spożycie pełnych ziaren zbóż wiąże się z wpływem ochronnym, o tyle produkty wysoce przetworzone (np. biała mąka) na poziomie populacyjnym działają wprost przeciwnie (np. zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, miażdżycy i przedwczesnej śmierci).
Ostatnie badania dowodzą, że nie każdy tak samo reaguje na żywność bogatą w skrobię, w związku z tym produkty mączne mogą w odmienny sposób wpływać na hiperglikemię poposiłkową u poszczególnych osób. Ci, u których po ich spożyciu dochodzi do szczególnie intensywnego i szybkiego wchłaniania glukozy, mogą odnosić korzyści z dołączenia do posiłku ekstraktu z wodorostów w odpowiedniej dawce.
Na podstawie
Konic Ristic A, Ryan S, Attjioui M, O’Connell S, Gibney ER. Effects of an Extract of the Brown Seaweed Ascophylum nodosum on Postprandial Glycaemic Control in Healthy Subjects: A Randomized Controlled Study. Mar Drugs. 2023 May 31;21(6):337. doi: 10.3390/md21060337. PMID: 37367662; PMCID: PMC10303464.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

