Suplementacja kwasów omega-3 jest skuteczna w łagodzeniu bólu i usprawnianiu czynności stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów – ustalili naukowcy z Huazhong University of Science and Technology w Wuhan (Chiny).

Takie wnioski przyniosła analiza dziewięciu randomizowanych badań klinicznych z udziałem przeszło 2000 chorych otrzymujących kwasy omega-3 albo placebo. Potwierdza się zatem kolokwialne powiedzenie „kwasy omega-3 smarują stawy”. Efekty są małe, ale istotne statystycznie, choć uwagę zwraca duża heterogenność wyników w poszczególnych pracach. Najbardziej spójne okazują się korzyści w grupach ocenianych za pomocą standaryzowanych kwestionariuszy obiektywizujących doznania chorych (np. Western Ontario-McMaster University Osteoarthritis Index). Wydaje się też, że efekt suplementacji kwasów omega-3 może być najlepszy u osób przed 65 r.ż., natomiast osłabiony u starszych lub z chorobami współistniejącymi, np. cukrzycą.

Postuluje się, że za efekt suplementacji kwasów omega-3 w chorobie zwyrodnieniowej stawów odpowiada ich działanie przeciwzapalne oraz zdolność do zwalniania degeneracji chrząstki stawowej. Dzieje się to w różnych mechanizmach m.in. dzięki hamowaniu indukcji apoptozy pod wpływem stresu oksydacyjnego oraz hamowaniu metaloproteaz macierzy, czyli enzymów rozkładających macierz tkanki łącznej.

Niewykluczone, że skutki suplementacji kwasów omega-3 zależą od wyjściowego poziomu nasycenia organizmu tymi elementami. U osób spożywających mało ryb będą zatem większe niż u tych, których dieta jest bogata w te nutraceutyki. To będzie zapewne przedmiotem kolejnych badań.

Na podstawie
Deng W, Yi Z, Yin E, Lu R, You H, Yuan X. Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation for patients with osteoarthritis: a meta-analysis. J Orthop Surg Res. 2023 May 24;18(1):381. doi: 10.1186/s13018-023-03855-w. PMID: 37226250; PMCID: PMC10210278.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.