Zespół naukowców z Turcji i Hiszpanii przeprowadził eksperyment ukazujący, jak proces technologiczny wytwarzania suplementów może wpływać na ich właściwości. 

Badanie przeprowadzono w laboratorium. Cel był prosto sformułowany: chodziło o sprawdzenie, jak zmienią się właściwości ekstraktów z liści oliwki europejskiej oraz z zielonej herbaty po pozbawieniu ich chlorofilu. Ekstrakt taki tuż po wytworzeniu zawiera liczne aktywne biologicznie związki, w tym prozdrowotne polifenole, a późniejsze usuwanie chlorofilu wykonuje się czasem w obawie przed jego ewentualnym działaniem prooksydacyjnym. 

Jeśli chodzi o zawartość polifenoli, to badany ekstrakt z liści oliwki zawierał duże ilości hydroksyrozolu, tyrozolu i oleuropeiny, natomiast ekstrakt z zielonej herbaty – kofeinę, gallokatechinę i jej pochodne. Badacze wykazali, że usunięcie chlorofilu z obu ekstraktów nie wpływało na ich potencjał antyoksydacyjny. To, co się zmieniło, to zmniejszenie efektu cytotoksycznego w stosunku do komórek białaczkowych linii HL-60. Początkowo (przed usunięciem chlorofilu) był wysoki, po usunięciu chlorofilu z ekstraktu odnotowano zauważalne jego zmniejszenie. 

Wyniki tych eksperymentów sugerują, że w działaniu antynowotworowym ekstraktów z liści oliwki i zielonej herbaty pierwszorzędne znaczenie ma właśnie chlorofil. Ustalenie, na ile ten efekt jest istotny klinicznie, wymaga jednak przeprowadzenia kolejnych badań. 

Na podstawie

Uğuz AC, Rocha-Pimienta J, Martillanes S, Garrido M, Espino J, Delgado-Adámez J. Chlorophyll Pigments of Olive Leaves and Green Tea Extracts Differentially Affect Their Antioxidant and Anticancer Properties. Molecules. 2023 Mar 20;28(6):2779. doi: 10.3390/molecules28062779. PMID: 36985751; PMCID: PMC10053222.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.