W chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach przewlekłych, wielu pacjentów sięga po metody komplementarne. Amerykańscy naukowcy sprawdzili, czy stosowanie nutraceutyków wiąże się z nasileniem objawów.
W tym celu przeanalizowali dane od przeszło 1000 pacjentów chorobą Parkinsona. Wykorzystano subiektywną ocenę nasilenia objawów (tj. ich ciężkość ocenianą przez samych chorych) i wiązano je ze stosowaniem (w ostatnim półroczu) zgłoszonych przez nich suplementów.
Najczęściej chorzy sięgali po witaminę D (ok. 70%), witaminę C i oleje rybie (po ok. 40%). Do nutraceutyków, które powiązano z lepszym stanem klinicznym, należały:
- miłorząb japoński – zawarte w nim flawonoidy usprawniają mikrokrążenie i działają neuroprotekcyjnie;
- NAD+ lub prekursory NAD (dinukleotyd nikotynamidoadeninowy, kluczowy składnik łańcucha oddechowego oraz regulator wydzielania synaptycznego, poprzez wpływ na wewnętrzkomórkowe stężenie wapnia);
- 5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF), zwany także aktywną formą kwasu foliowego, biologicznie aktywna forma witaminy B9 (kwasu foliowego); uczestniczy m.in. w regeneracji komórek układu nerwowego;
- glutation – ważny element obrony przed stresem oksydacyjnym,
- mucuna, czyli świerzbiec – roślina, która zawiera prekursory związków pełniących w ludzkim organizmie rolę neuroprzekaźników (np. lewodopa, która jest lekiem wykorzystywanym w chorobie Parkinsona);
- koenzym Q10 – działa neuroprotekcyjnie i może usprawniać wytwarzanie energii w komórkach układu nerwowego;
- lit w małych dawkach – wpływa na przekaźnictwo wapniowe w komórkach nerwowych, a za ich pośrednictwem na zjawiska neuroplastyczności, przekaźnictwo synaptyczne i apoptozę; wykazuje również działanie przeciwzapalne;
- kurkumina – działa neuroprotekcyjnie i wpływa na neuroprzekaźnictwo, wpływa też na wytwarzanie czynników wzrostowych w tkance nerwowej;
- DHEA – dehydroepiandrosteron, hormon nadnerczy; może działać neuroprotekcyjnie i modulować przekaźnictwo synaptyczne, zwłaszcza w układzie limbicznym, który jest odpowiedzialny za regulację emocji, oraz w hipokampie, struktury mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się;
- olej kokosowy – podejrzewa się, że zawarty w nim kwas laurynowy po przekształceniu w ketony może służyć neuronom jako źródło energii; olej kokosowy może również wpływać na wydzielanie hormonów i łagodzić nasilenie reakcji zapalnej w mózgu;
- witamina C – uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników, działa neuroprotekcyjnie;
- rybie kwasy omega-3 -–w kontekście choroby Parkinsona mogą wygaszać tlące się reakcje zapalne w układzie nerwowym, działając neuroprotekcyjnie; szczególnie istotny wydaje się DHA (kwas dokozaheksaenowy), który stanowi jedną czwartą masy tłuszczowej mózgu.
Ta praca jak na razie przynosi głównie sugestie co do możliwej skuteczności nutraceutyków w chorobie Parkinsona. Jest jednak badaniem opartym na danych „z prawdziwego świata”, tj. uzyskanych od pacjentów niewyselekcjonowanych na potrzeby badań klinicznych. Uwidoczniono w nim korelację między zastosowaniem suplementów (o znanych mechanizmach działania, spójnych z efektem) a objawami choroby. Aby ostatecznie dowieść skuteczności, wszystkie te substancje powinny zostać zweryfikowane w randomizowanych badań klinicznych.
Na podstawie
Mischley LK, Farahnik J, Mantay L, Punzi J, Szampruch K, Ferguson T, Fox DJ. Parkinson Symptom Severity and Use of Nutraceuticals. Nutrients. 2023 Feb 4;15(4):802. doi: 10.3390/nu15040802. PMID: 36839160; PMCID: PMC9966010.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

