Amerykańscy naukowcy wykazali, że spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA, rybi kwas tłuszczowy z rodziny kwasów omega-3) wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju retinopatii cukrzycowej.

Takie wnioski przyniosła analiza danych z dwóch badań kohortowych: Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) oraz Genetics of Latino Diabetic Retinopathy (GOLDR). Łącznie przeanalizowano dane 1356 chorych na cukrzycę typu 2. Ci, u których stwierdzono największe stężenie DHA, mieli o 17 proc. mniejsze ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej, niż ci z najmniejszymi stężeniami. Jeśli zaś choroba się pojawiała, miała o 1/3 mniejsze nasilenie.

Podobnych związków nie wykazano dla drugiego z typowych nutraceutyków z rodziny omega-3, czyli kwasu eikozapentaenowego (EPA). Ten ostatni jest wiązany z profilaktyką miażdżycy, i to na tyle silnie, że pojawiają się głosy bagatelizujące wpływ DHA na układ krążenia. To badanie sugeruje jednak, że ważna może być podaż obu tych nutraceutyków. W cukrzycy uszkodzenie siatkówki (zwane retinopatią) bierze się z uszkodzenia drobnych naczyń krwionośnych, które mają odmienną budowę niż duże tętnice (np. wieńcowe) i mogą podlegać innym procesom patologicznym. W związku z tym jest teoretycznie możliwe, że drugi z klasycznych kwasów omega-3 będzie w tej choroby istotniejszy w profilaktyce. Wyjaśnienie tego zagadnienia będzie wymagało jednak przeprowadzenia kolejnych badań.

Z uwagi na ogólny konsensus co do prozdrowotnego działania rybich kwasów z rodziny omega-3 już dziś można pamiętać, że warto uwzględnić w diecie źródła ich obu – zwłaszcza w sytuacji cukrzycy.

Na podstawie
Weir NL, Guan W, Karger AB, Klein B, Meuer S, Cotch MF, Guo X, Li X, Tan J, Genter P, Ida Chen YD, Rotter JI, Ipp E, Tsai MY. Omega-3 fatty acids are associated with decreased presence and severity of diabetic retinopathy: A Combined Analysis of MESA and GOLDR Cohorts. Retina. 2023 Jan 30. doi: 10.1097/IAE.0000000000003745. Epub ahead of print. PMID: 36735419.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.