Wyniki prospektywnego badania przeprowadzonego w Chinach wskazują, że dieta bogata w czosnek zmniejsza o blisko 20 proc. ryzyko pojawienia się raka żołądka.
Uczestnikami badania byli mieszkańcy regionu o szczególnie dużej częstości zachorowań na raka żołądka, obserwowani przez przeszło 20 lat. Analiza danych uzyskanych od 3229 osób wskazała, że w grupie tej w tym czasie rozpoznano 144 przypadki tego nowotworu. Ryzyko było zmniejszone w grupie spożywającej duże ilości czosnku, natomiast nie wykazano analogicznego działania ochronnego produktów pokrewnych (jak cebula, szczypior, szalotka, por…). Wydaje się też, że na ryzyko to można wpływać za pomocą suplementacji (u osób, które uczestniczyły w badaniach klinicznych z suplementacją czosnku lub witamin, ale otrzymały placebo, efekt diety bogatej w czosnek był silniej wyrażony, co może wskazywać, że suplementacja w równoległych grupach również wpływała na oceniane korelacje).
Zdaniem autorów potencjalny związek między dietą bogatą w czosnek a występowaniem raka żołądka może mieć wpływ na przyszłe rekomendacje żywieniowe z zakresu zdrowia publicznego. W Azji rak żołądka jest częstszy niż w Europie, stąd prosta, tania i skuteczna interwencja dietetyczna może być atrakcyjną opcją powszechnie zalecanej profilaktyki.
Na podstawie
Su XQ, Yin ZY, Jin QY, Liu ZC, Han X, Hu ZQ, Zhang L, Ma JL, Li ZX, Zhang Y, Zhou T, Liu WD, You WC, Pan KF, Shi L, Li WQ. Allium vegetable intake associated with the risk of incident gastric cancer: a continuous follow-up study of a randomized intervention trial. Am J Clin Nutr. 2023 Jan;117(1):22-32. doi: 10.1016/j.ajcnut.2022.10.017. Epub 2022 Dec 20. PMID: 36789941.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

