Suplementacja likopenu (jak i jego źródła, czyli pomidorów) może być wykorzystywana jako „doustny” sposób ochrony przed szkodliwym działaniem ultrafioletu na skórę – uważają chińscy naukowcy.
Takie wyniki przyniosła metaanaliza 21 badań klinicznych, w których oceniano wpływ likopenu i pomidorów na proces fotouszkodzeń skóry.
Suplementacja taka okazała się korzystnie wpływać na:
- nasilenie rumienia skóry po zadziałaniu promieniowania słonecznego;
- grubość skóry;
- parametry biochemiczne, jak stężenie ICAM-1 (cząsteczka, której ekspresja zwiększa się w procesie gojenia) czy aktywność MMP-1 (enzym rozkładający macierz tkanki łącznej).
Obserwacje te sugerują działanie ochronne suplementacji możliwe do uzyskania w warunkach klinicznych. Likopen i pomidory budzą zainteresowanie jako produkty o działaniu przeciwstarzeniowym z uwagi na duży potencjał antyoksydacyjny. Taka ochrona skóry może wiązać się z jej lepszym stanem po wielu latach narażenia na słońce, co powinno przekładać się na jej wygląd (np. liczbę zmarszczek), sprężystość czy suchość. Konieczne są dalsze, długotrwałe badania, które potwierdzą te korzystne efekty.
Na podstawie
Zhang X, Zhou Q, Qi Y, Chen X, Deng J, Zhang Y, Li R, Fan J. The effect of tomato and lycopene on clinical characteristics and molecular markers of UV-induced skin deterioration: A systematic review and meta-analysis of intervention trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023 Jan 6:1-20. doi: 10.1080/10408398.2022.2164557. Epub ahead of print. PMID: 36606553.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

