Naukowcy z Tianjin (Chiny) przeprowadzili badanie kliniczne, w którym zaobserwowali właściwości neuroprotekcyjne skojarzonego leczenia witaminą B9 (kwas foliowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy z rodziny omega-3).
Kombinację tę sprawdzali przez pół roku w grupie 160 osób powyżej 60 roku życia, z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Stan ten określa pewne problemy z pamięcią, kojarzeniem czy zdolnością do złożonych czynności jak liczenie, które jednak nie są na tyle nasilone, by można zdiagnozować demencję. U niektórych z tych osób demencja się pojawia w kolejnych latach, u innych nie, ale z uwagi na to, że każdy chciałby mieć jasny umysł i radzić sobie w codziennym życiu lepiej niż gorzej, stale poszukuje się różnych sposobów ochrony mózgu przed upośledzeniem ważnych funkcji, również wśród elementów diety.
Skuteczność obu wspomnianych nutraceutyków w skojarzeniu porównywano z monoterapią każdym z osobna, jak i z placebo. Zarówno kwas foliowy, jak i DHA okazały się wpływać na różne elementy poznawcze, jak iloraz inteligencji, zdolności arytmetyczne czy pamięć. Gdy jednak uczestnicy badania przestali przyjmować aktywne składniki, efekty te zaczęły ulegać osłabieniu (sprawdzono to po pół roku od zakończenia badania).
Skojarzenie kwasu foliowego i DHA ponadto:
- zmniejszało poziomy homocysteiny we krwi (jest to aminokwas wiązany z uszkodzeniami ściany naczyń krwionośnych i wedle jednej z teorii przyczyniający się przez lata do uszkodzeń ośrodkowego układu nerwowego);
- zmniejszało poziom amyloidu Aβ42 i Aβ40 we krwi – amyloid to białko, które z nieznanych przyczyn odkłada się w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera i jest toksyczne dla neuronów (podejrzewa się, że gdyby udało się zablokować to zjawisko, byłby to ważny krok na drodze do zapobiegania demencji).
Daleko nam oczywiście do ogłoszenia sukcesu w tej nierównej walce. Jednak takie badania unaoczniają, jak ważna jest odpowiednia dieta dla dobrostanu, dla zdrowej starości i dla codziennego funkcjonowania.
Na podstawie
Bai D, Fan J, Li M, Dong C, Gao Y, Fu M, Huang G, Liu H. Effects of Folic Acid Combined with DHA Supplementation on Cognitive Function and Amyloid-β-Related Biomarkers in Older Adults with Mild Cognitive Impairment by a Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Trial. J Alzheimers Dis. 2021 Mar 13. doi: 10.3233/JAD-200997. Epub ahead of print. PMID: 33749643.