Zespół holenderskich specjalistów neuronauk, żywienia i obrazowania mózgu zajął się w pracy przeglądowej zastosowaniem nutraceutyków w celu poprawy wyników leczenia lewodopą. Lewodopa to podstawowy lek stosowany w chorobie Parkinsona i jak się okazuje, można wykorzystywać substancje obecne w naturalnych produktach, aby wpływać na losy tego leku w organizmie.
Autorzy analizowali badania naukowe z ostatnich 35 lat. Zebrali wyniki 22 takich prac, w których ocenianio najróżniejsze interwencje żywieniowe: od suplementacji białka, błonnika, soi, poprzez kofeinę, witaminy aż do diety ketogennej.
Wyniki prezentują się następująco:
- niektóre interwencje poprawiały wchłanianie lewodopy. Należały do nich kofeina, suplementacja witaminy C, błonnika, diety ze zmienną podażą białka w ciągu doby – poprawa wchłaniania owocowała lepszym działaniem leku, poprawą jej skuteczności (ta maleje przy długotrwałym stosowaniu i owocuje np. pojawieniem się ruchów mimowolnych, które są dość typowym działaniem niepożądanym lewodopy);
- kolejne nutraceutyki przeciwdziałały innemu działaniu ubocznemu lewodopy, jakim jest wzrost stężenia homocysteiny we krwi. W tej grupie znalazły się witaminy z grupy B (B6, B9 czyli kwas foliowy, B12). To z kolei powinno redukować skutki hiperhomocysteinemii, choćby szkodliwy wpływ na naczynia krwionośne i gęstość mineralną kości.
Autorzy zalecają, aby wraz z lewodopą przyjmować w postaci suplementów zestaw witamin z grupy B, aby przeciwdziałać zaburzeniom metabolizmu homocysteiny.
Lewodopa to jeden z najskuteczniejszych od wielu lat leków stosowanych w chorobie Parkinsona. Jest przekształcana do dopaminy, neuroprzekaźnika, którego brak jest bezpośrednią przyczyną objawów parkinsonizmu. W chorobie tej dochodzi do obumierania komórek nerwowych, które odpowiadają m.in. za koordynację ruchów, napięcie mięśniowe i które „porozumiewają się” za pomocą dopaminy. Ponieważ lewodopa jest w organizmie rozkładana przez enzym dekarboksylazę, zwykle podaje się lewodopę wraz z karbidopą, która jest inhibitorem tego enzymu i powoduje, że większa ilość głównego leku jest dostępna dla mózgu. Lewodopa jest początkowo dość skuteczna, jednak po długotrwałym czasie terapii jej skuteczność słabnie, czas działania się skraca i wtedy jak widać przydatne mogą być pozostałe wymienione w przeglądzie nutraceutyki.
Na podstawie
Boelens Keun JT, Arnoldussen IA, Vriend C, van de Rest O. Dietary Approaches to Improve Efficacy and Control Side Effects of Levodopa Therapy in Parkinson’s Disease: A Systematic Review. Adv Nutr. 2021 Jun 10:nmab060. doi: 10.1093/advances/nmab060. Epub ahead of print. PMID: 34113965.