Metaanaliza przeprowadzona przez chińskich naukowców wskazuje, że dieta bogata w witaminę C poważnie zmniejsza ryzyko osteoporozy i zwiększa gęstość mineralną kości. 

Analizą objęto 17 badań klinicznych z udziałem przeszło 19 tys. osób. Wyniki wskazują, że:

  • dieta bogata w witaminę C o jedną trzecią zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy i wiąże się z istotnie wyższą gęstością mineralną kości w obrębie odcinka lędźwiowego kręgosłupa i szyjki kości udowej (dwa miejsca częstych złamań u chorych na osteoporozę);
  • osoby z największą ilością witaminy C w diecie o jedną trzecią rzadziej doświadczają złamań w obrębie biodra (to częste, poważne i długo gojące się złamanie osteoporotyczne i bardzo ważny parametr skuteczności interwencji terapeutycznych – głównym celem leczenia osteoporozy jest bowiem zapobieganie złamaniom).

Nie od dziś wiadomo, że dieta wraz z aktywnością fizyczną są kluczowymi czynnikami wpływającymi na stan kości. Produkty bogate w witaminę C są równocześnie bogate w błonnik, inne witaminy i minerały, wreszcie mnóstwo innych substancji aktywnych, w tym antyoksydatów, które mają mnóstwo działań prozdrowotnych (prawdopodobnie właśnie ten fakt leży u podstaw argumentacji, że witamina C z naturalnych źródeł ma przewagę nad syntetyczną, nie zaś sama budowa chemiczna, która jest identyczna). Kości zaś składają się nie tylko z wapnia, który w ostatnich latach wraz z witaminą D jakoś zdominował myślenie o nich – ważnym głównym składnikiem kości jest kolagen, do którego syntezy potrzebna jest witamina C oraz aminokwasy z białek. Na dodatek zarówno witamina C, jak i polifenole roślinne chronią przed tlącym się stanem zapalnym, który w rozwoju osteoporozy może mieć istotną rolę, choć jej wyjaśnienie wymaga jeszcze wielu dalszych badań. 

Pamiętajmy również, że kości są w stałej przebudowie, i niezwykle ważne znaczenie dla dynamiki tego procesu ma regularna, codzienna aktywność fizyczna – utrata masy kostnej może się brać nawet tylko z samego jej braku!

Na podstawie

Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb 3;10:844. Can Dietary Intake of Vitamin C-Oriented Foods Reduce the Risk of Osteoporosis, Fracture, and BMD Loss? Systematic Review With Meta-Analyses of Recent Studies. Zeng LF, Luo MH, Liang GH, Yang WY, Xiao X, Wei X, Yu J, Guo D, Chen HY, Pan JK, Huang HT, Liu Q, Guan ZT, Han YH, Zhao D, Zhao JL, Hou SR, Wu M, Lin JT, Li JH, Liang WX, Ou AH, Wang Q, Li ZP, Liu J.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s