Włoscy naukowcy wykorzystali dwa szczepy probiotyków, aby pomóc pacjentom z zespołem jelita drażliwego.
Zespół jelita drażliwego to dość powszechna choroba, pozostająca często nierozpoznana. Polega na okresowej zmianie rytmu wypróżnień w połączeniu z bólem brzucha, spowodowanymi najprawdopodobniej zaburzeniami komunikacji między układem nerwowym a jelitami. Chorzy często nie zdają sobie sprawy, że dopadający ich ból brzucha z trudną do opanowania biegunką nie musi być objawem zatrucia pokarmowego, a może wynikać z nadmiernego stresu. U innych układ pokarmowy reaguje odwrotnie – pojawiającymi się okresowo długotrwałymi zaparciami, a jeszcze u innych na zmianę. Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego ułatwia opanowanie objawów, choroba do pewnego stopnia jest na pewno zależna od diety – pomaga obserwacja produktów, po spożyciu których jest gorzej, i eliminowanie ich. Przydatna jest też pomoc psychologiczna.
Jest też zespół jelita drażliwego chorobą, w której od dawna wykorzystuje się probiotyki i prebiotyki. Mikroorganizmy działając miejscowo (a może i ośrodkowo) ewidentnie wpływają na perystaltykę, co wykorzystuje się, suplementując dobroczynne szczepy bakterii lub drożdży.
Włoscy naukowcy w badaniu klinicznym z udziałem 25 pacjentów chorych na zespół jelita drażliwego sprawdzili, jaki efekt daje połączenie Bifidobacterium longum z najsłynniejszym szczepem probiotycznym, czyli Lactobacillus rhamnosus, oraz witaminą B6. Badanie przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby ze skrzyżowaniem grup, co oznacza, że osoby przyjmujące aktywny preparat po pewnym czasie otrzymywały placebo i vice versa. Analizowano zmiany w zakresie objawów, nieszczelności jelit i składu flory jelitowej.
Testowane połączenie po miesiącu zaowocowało (w porównaniu z placebo):
- znacznym zmniejszeniem bólu brzucha;
- znacznym zmniejszeniem wzdęcia;
- znaczną redukcją stopnia ciężkości choroby;
- istotną poprawą przepuszczalności jelit;
- zmniejszeniem ilości związków fenolu w kale, czemu towarzyszył wzrost ilości korzystnych dla zdrowia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Warto zauważyć, że dwa ostatnie zjawiska są korzystne nie tylko z punktu widzenia objawów jelitowych, ale dla organizmu jako całości – ograniczenie nieszczelności jelit może mieć działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe, podobnie jak wytwarzanie związków korzystnie wpływających na stan układu immunologicznego i działających antynowotworowo, a do takich zaliczają się krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe produkowane przez dobroczynne szczepy bakterii jelitowych.
Na podstawie
Eur J Clin Invest. 2020 Jan 21:e13201. Effects of Bifidobacterium longum BB536 and Lactobacillus rhamnosus HN001 in IBS patients. Bonfrate L, Di Palo DM, Celano G, Albert A, Vitellio P De Angelis M, Gobbetti M, Portincasa P.