Włoscy naukowcy wykorzystali dwa szczepy probiotyków, aby pomóc pacjentom z zespołem jelita drażliwego. 

Zespół jelita drażliwego to dość powszechna choroba, pozostająca często nierozpoznana. Polega na okresowej zmianie rytmu wypróżnień w połączeniu z bólem brzucha, spowodowanymi najprawdopodobniej zaburzeniami komunikacji między układem nerwowym a jelitami. Chorzy często nie zdają sobie sprawy, że dopadający ich ból brzucha z trudną do opanowania biegunką nie musi być objawem zatrucia pokarmowego, a może wynikać z nadmiernego stresu. U innych układ pokarmowy reaguje odwrotnie – pojawiającymi się okresowo długotrwałymi zaparciami, a jeszcze u innych na zmianę. Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego ułatwia opanowanie objawów, choroba do pewnego stopnia jest na pewno zależna od diety – pomaga obserwacja produktów, po spożyciu których jest gorzej, i eliminowanie ich. Przydatna jest też pomoc psychologiczna.

Jest też zespół jelita drażliwego chorobą, w której od dawna wykorzystuje się probiotyki i prebiotyki. Mikroorganizmy działając miejscowo (a może i ośrodkowo) ewidentnie wpływają na perystaltykę, co wykorzystuje się, suplementując dobroczynne szczepy bakterii lub drożdży.

Włoscy naukowcy w badaniu klinicznym z udziałem 25 pacjentów chorych na zespół jelita drażliwego sprawdzili, jaki efekt daje połączenie Bifidobacterium longum z najsłynniejszym szczepem probiotycznym, czyli Lactobacillus rhamnosus, oraz witaminą B6. Badanie przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby ze skrzyżowaniem grup, co oznacza, że osoby przyjmujące aktywny preparat po pewnym czasie otrzymywały placebo i vice versa. Analizowano zmiany w zakresie objawów, nieszczelności jelit i składu flory jelitowej.

Testowane połączenie po miesiącu zaowocowało (w porównaniu z placebo):

  • znacznym zmniejszeniem bólu brzucha;
  • znacznym zmniejszeniem wzdęcia;
  • znaczną redukcją stopnia ciężkości choroby;
  • istotną poprawą przepuszczalności jelit;
  • zmniejszeniem ilości związków fenolu w kale, czemu towarzyszył wzrost ilości korzystnych dla zdrowia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Warto zauważyć, że dwa ostatnie zjawiska są korzystne nie tylko z punktu widzenia objawów jelitowych, ale dla organizmu jako całości – ograniczenie nieszczelności jelit może mieć działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe, podobnie jak wytwarzanie związków korzystnie wpływających na stan układu immunologicznego i działających antynowotworowo, a do takich zaliczają się krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe produkowane przez dobroczynne szczepy bakterii jelitowych.

Na podstawie

Eur J Clin Invest. 2020 Jan 21:e13201. Effects of Bifidobacterium longum BB536 and Lactobacillus rhamnosus HN001 in IBS patients. Bonfrate L, Di Palo DM, Celano G, Albert A, Vitellio P De Angelis M, Gobbetti M, Portincasa P.

 

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s