Dieta jest niedocenianym elementem postępowania w chorobach psychicznych – stwierdzają autorzy najnowszego przeglądu metaanaliz, naukowcy z Francji i Wielkiej Brytanii. 

O tym, że dieta lub suplementy diety mają wpływ na zdrowie psychiczne, świadczą wyniki licznych badań obserwacyjnych, ale i interwencyjnych. Powiązanie jakości pożywienia z zespołem nieszczelnego jelita i wysiewem do krwi drobnocząsteczkowych związków pochodzących z żywności lub metabolitów bakterii najpierw doprowadziło do zupełnie nowego spojrzenia na miażdżycę (jako skutek przewlekle tlącego się stanu zapalnego), potem na choroby z autoagresji, metaboliczne, starzenie się i wreszcie – psychiczne.

Okazuje się, że rodzaj diety można powiązać z ryzykiem wielu zaburzeń funkcji ośrodkowego układu nerwowego, w mózgu może się tlić przewlekły stan zapalny, bakterie produkują związki przenikające do komórek nerwowych, a to wszystko można próbować wykorzystać do profilaktyki czy nawet leczenia chorób psychicznych. A to niezwykle ważne narzędzie, biorąc pod uwagę globalne, dramatycznie narastające obciążenie choćby depresją, lękiem czy zaburzeniami osobowości.

Autorzy przeanalizowali dostępne metaanalizy oceniające skuteczność diety we wpływaniu na nasilenie lub częstość objawów klinicznych i doszli do wniosku, że:

  • najskuteczniejsza w ograniczaniu częstości depresji jest wedle dostępnych danych dieta śródziemnomorska, aczkolwiek skuteczne są i inne diety o niskim potencjale zapalnym (w skrócie: bogate w warzywa, orzechy, błonnik, ryby i owoce morza, produkty organiczne i mało przetworzone, ubogie natomiast w mięso i żywność wysoce przetworzoną, zwłaszcza potrawy smażone);
  • spożycie pewnych nutraceutyków wiąże się z mniejszym obciążeniem objawami depresyjnymi: są to kwasy omega-3, witamina D, S-adenozylometionina, metylofolian;
  • interesującym makroskładnikiem diety, który może okazać się przydatny w leczeniu psychiatrycznym, jest białko (pole do badań suplementacji!);
  • a interwencją, która wywiera szczególnie dobroczynny wpływ na naszą mikroflorę jelitową i w związku z tym może pomagać w leczeniu chorób psychicznych, jest przerywany post (12-16 godz. dziennie bez jedzenia) połączony z redukcją kaloryczności diety o ok. 20 proc. (czyli w zasadzie zdrowa dieta odchudzająca).

Biorąc pod uwagę, że kliniki psychiatryczne na całym świecie rozpoczynają kolejne badania nad dietą i nutraceutykami w terapii najróżniejszych chorób psychicznych, można faktycznie uznać, że na naszych oczach rodzi się nowa dziedzina nauki: tytułowa psychodietetyka.

Na podstawie

J Affect Disord. 2019 Nov 14. Improving diet for psychiatric patients : High potential benefits and evidence for safety. Fond G, Young AH, Godin O, Messiaen M, Lançon C, Auquier P, Boyer L.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s