Suplementacja witaminy C w dawce 1 g dziennie okazała się korzystna u osób z cukrzycą typu 2. Wykazano nie tylko poprawę metabolizmu glukozy, ale i korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze.

Badanie było małe, więc należy je interpretować z ostrożnością i dobrze by było zweryfikować wyniki w kolejnych eksperymentach. Wzięło w nim udział 31 chorych na cukrzycę typu 2 w średnim wieku 62 lat. Cukrzyca nie była świeżo rozpoznana, średni czas trwania choroby wynosił 5,6 lat. Nie była natomiast ściśle kontrolowana, o czym świadczy wskaźnik HbA1c przekraczający 7,6.

Uczestników podzielono na dwie grupy, a samo badanie przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby z randomizacją i skrzyżowaniem grup. Oznacza to, że najpierw jedna grupa stosowała witaminę C, a druga placebo, a po pewnym czasie zamieniono im podawane substancje. Przed rozpoczęciem badania i po jego zakończeniu sprawdzano dobową krzywą stężenia glukozy we krwi za pomocą całodobowego monitorowania glikemii. Suplementacja polegała zaś na podawaniu witaminy C w dwóch dawkach, 2 razy w ciągu dnia po 500 mg.

Działanie witaminy C wykazane w tym badaniu polegało na:

  • istotnym zmniejszeniu pola pod krzywą glikemii poposiłkowej, co świadczy o mniejszym obciążeniu krwi glukozą;
  • skróceniu czasu trwania hiperglikemii;
  • skróceniu czasu trwania i zmniejszeniu wartości hiperglikemii poposiłkowej;
  • zmniejszeniu średniego dobowego stężenia glukozy;
  • zmniejszeniu ciśnienia tętniczego, zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego
  • zmniejszeniu stężenia frakcji izoprostanów F2, markera stresu oksydacyjnego w osoczu.

Wszystkie te zjawiska są korzystne dla osób chorych na cukrzycę. Świadczą o poprawie metabolizmu węglowodanów, działaniu antyoksydacyjnym witaminy C oraz mają potencjał przyczynić się do zmniejszenia ryzyka powikłań ze strony serca i naczyń, które w cukrzycy typu 2 połączonej z nadciśnieniem jest silnie zwiększone. Jak już wspomniano, konieczna jest weryfikacja tego efektu w większych badaniach.

Źródło

Diabetes Obes Metab. 2018 Nov 4. Ascorbic acid supplementation improves postprandial glycaemic control and blood pressure in people with type 2 diabetes: Findings of a randomized cross-over trial. Mason SA, Rasmussen B, van Loon LJC, Salmon J, Wadley GD.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s