Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 poprawiają stan kliniczny chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) – piszą specjaliści z Uniwersytetu w Bergen i Szpitala Haukeland w Bergen (Norwegia). 

Mariaż reumatologii z dentystyką to jeden z przejawów tzw. medycyny integracyjnej, gdzie lekarze różnych specjalności blisko współpracują dla dobra chorych i wymieniają się informacjami – oraz wspólnie prowadzą badania naukowe. Tym razem celem była ocena, czy działanie przeciwzapalne pochodzących z ryb kwasów omega-3 i witaminy D uda się przełożyć na poprawę objawów – nie tylko tych pochodzenia stawowego – u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Dodatkowo oceniano bowiem zmiany w obrębie przyzębia.

Do badania zaproszono 78 chorych leczonych ambulatoryjnie; wszyscy mieli przynajmniej 35 lat. Ich charakterystyka wyglądała następująco:

  • prawie 60% miało aktywną postać RZS;
  • 80% (!) miało zapalenie przyzębia;
  • u prawie 20% nasilenie zapalenia przyzębia oceniano jako duże;
  • ryzyko wystąpienia choroby przyzębia było związane z obecnością czynnika reumatoidalnego we krwi oraz przeciwciał antycytrulinowych.

U chorych szacowano zawartość kwasów omega-3 i witaminy D w diecie, weryfikując te informacje za pomocą badań biochemicznych krwi.

Z analizy wynika, że większe spożycie produktów pochodzenia morskiego wiązało się z lepszymi wynikami leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów. Osoby, które miały największe zasoby kwasów omega-3, czuły się ogólnie lepiej i miały mniejsze zmiany w obrębie dziąseł. Ilość zasobów omega-3 wyraźnie korelowała z kolei z suplementacją tych kwasów.

Znakomita większość chorych miała dobre stężenie witaminy D, tj. >50 nmol/l (w tym prawie połowa ≥75 nmol/l) i w tym zakresie nie był widoczny związek z aktywnością ani choroby stawów, ani choroby przyzębia.

Wnioski z tego badania wskazują, że osoby z RZS, u których obecny jest we krwi czynnik reumatoidalny, są bardziej narażone na wystąpienie choroby przyzębia i mogą odnieść korzyści z suplementacji kwasów omega-3.

Źródło

Nutrition. 2018 Apr 4;55-56:116-124. Marine ω-3, vitamin D levels, disease outcome and periodontal status in rheumatoid arthritis outpatients. Beyer K, Lie SA, Kjellevold M, Dahl L, Brun JG, Bolstad AI.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s