W czasopiśmie naukowym „Nutrition and Cancer” („Żywienie i nowotwory”) opublikowano artykuł poświęcony żywieniu i jego związkom z nowotworami wg tradycyjnej medycyny perskiej. Autorką jest Behjat Javadi, pracowniczka Wydziału Farmacji Tradycyjnej Uniwersytetu Medycznego w Meszhedzie (Iran). Tekst jest o tyle ciekawy, że stosunkowo rzadko w periodykach naukowych opisywane są ludowe metody profilaktyki i leczenia.
Podsumowując, autorka opisuje, że silne dowody na działanie cytotoksyczne i antyrakowe zgromadzono dla następujących produktów polecanych w tradycyjnej medycynie perskiej:
- burak zwyczajny i zawarta w nim betaina;
- cynamon i aldehyd cynamonowy;
- jęczmień zwyczajny;
- oliwa extra-virgin;
- czarny pieprz i piperyna;
- winogrona i zawarty w nich resweratrol;
- imbir i 6-gingerol;
- białko serwatkowe;
- ryby;
- miód.
Autorka zwraca uwagę na konieczność dokładniejszego zbadania każdego z tych produktów, aby móc poznać mechanizm ich działania na poziomie molekularnym, optymalne spożycie i optymalne przygotowanie. Jej zdaniem badania takie mogą się przyczynić do opracowania nowych leków przeciwnowotworowych.
Źródło
Nutr Cancer. 2018 Mar 15:1-28. Diet Therapy for Cancer Prevention and Treatment Based on Traditional Persian Medicine. Javadi B.