Dieta antynowotworowa wg medycyny perskiej

W czasopiśmie naukowym „Nutrition and Cancer” („Żywienie i nowotwory”) opublikowano artykuł poświęcony żywieniu i jego związkom z nowotworami wg tradycyjnej medycyny perskiej. Autorką jest Behjat Javadi, pracowniczka Wydziału Farmacji Tradycyjnej Uniwersytetu Medycznego w Meszhedzie (Iran). Tekst jest o tyle ciekawy, że stosunkowo rzadko w periodykach naukowych opisywane są ludowe metody profilaktyki i leczenia. 

Podsumowując, autorka opisuje, że silne dowody na działanie cytotoksyczne i antyrakowe zgromadzono dla następujących produktów polecanych w tradycyjnej medycynie perskiej:

  • burak zwyczajny i zawarta w nim betaina;
  • cynamon i aldehyd cynamonowy;
  • jęczmień zwyczajny;
  • oliwa extra-virgin;
  • czarny pieprz i piperyna;
  • winogrona i zawarty w nich resweratrol;
  • imbir i 6-gingerol;
  • białko serwatkowe;
  • ryby;
  • miód.

Autorka zwraca uwagę na konieczność dokładniejszego zbadania każdego z tych produktów, aby móc poznać mechanizm ich działania na poziomie molekularnym, optymalne spożycie i optymalne przygotowanie. Jej zdaniem badania takie mogą się przyczynić do opracowania nowych leków przeciwnowotworowych.

Źródło

Nutr Cancer. 2018 Mar 15:1-28. Diet Therapy for Cancer Prevention and Treatment Based on Traditional Persian Medicine. Javadi B.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s