Częściowo zhydralizowany wielocukier galaktomannan o egzotycznej i mylącej nazwie „guma guar” (nie ma bowiem nic wspólnego z wulkanizacją i wytwarzanymi w jej trakcie gumami) ma zdolność stymulowania wzrostu probiotycznych bakterii jelitowych.
W opisywanej pracy naukowcy z Indii sprawdzili działanie hydrolizatów gumy guar na różne szczepy probiotyków, w tym sześć szczepów Lactobacillus. Prawie wszystkie pobierały wielocukier i wykorzystywały go do rozmnażania.
Guma guar w jeszcze większym stopniu wspierała rozwój Streptococcus thermophilus (bakteria wykorzystywana do wytwarzania przetworów mlecznych, probiotyk).
Ta prosta właściwość gumy guar (zresztą niejedyna – działa ona bowiem dodatkowo przeczyszczająco i odchudzająco) sprawia, że może być wykorzystywana jako prebiotyk, czyli substancja promująca rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach.
Źródło
Int J Biol Macromol. 2018 Feb 1;112:207-210. Partially hydrolyzed guar gum as a potential prebiotic source. Mudgil D, Barak S, Patel A, Shah N.