Stłuszczenie wątroby: dieta, a w niej omega-3 i limit fruktozy

Australijscy gastroenterolodzy opracowali wytyczne profilaktyki i leczenia niealkoholowego stłuszczenia wątroby, najpowszechniejszej choroby wątroby na świecie. 

Aktualnie uważa się, że najlepszą metodą jest schudnięcie, bo skutecznych leków na to schorzenie po prostu brak. Autorzy zauważyli natomiast niedostatek informacji o szczegółach diety i postanowili tę lukę uzupełnić. W tym celu dokonali przeglądu prac naukowych skupiających się na tym zagadnieniu i w rezultacie opracowali kilka kluczowych zasad postępowania dietetycznego:

  • stosuj tradycyjne diety, np. śródziemnomorską;
  • ogranicz nadmiar fruktozy;
  • unikaj przetworzonej żywności
  • unikaj napojów z dodatkiem fruktozy;
  • usuń z diety nasycone kwasy tłuszczowe i zastąp je długołańcuchowymi kwasami nienasyconymi z rodziny omega-3;
  • zamiast fast foodów, przetworzonej żywności, słodyczy jedz warzywa, owoce, strączkowe, orzechy i produkty pełnoziarniste;
  • unikaj nadmiaru alkoholu.

 

Źródło

Adv Nutr. 2018 Jan 1;9(1):30-40. Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adults. George ES, Forsyth A, Itsiopoulos C, Nicoll AJ, Ryan M, Sood S, Roberts SK, Tierney AC.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s