Niski poziom kwasu eikozapentaenowego (omega-3) to groźniejszy zawał

Wiek powyżej 70 lat oraz niski poziom kwasu eikozapentaenowego (jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3, obecny głównie w tłuszczu ryb morskich) jest czynnikiem ryzyka zaawansowanej miażdżycy, obejmującej wszystkie tętnice wieńcowe, a więc i poważniejszego przebiegu zawału serca. 

Japońscy naukowcy postanowili sprawdzić, jaka jest zależność między kwasami tłuszczowymi a obciążeniem miażdżycą. W tym celu zbadali blisko 900 chorych z zawałem serca, u których wykonywano mechaniczne poszerzanie tętnic wieńcowych. Na podstawie obrazu z koronarografii dzielono ich na 3 grupy: z zajętą tylko jedną tętnicą wieńcową, dwiema tętnicami wieńcowymi lub z zajętymi wszystkimi trzema głównymi tętnicami (tj. lewa, prawa tętnica wieńcowa oraz gałąź przednia zstępująca). Liczbę zajętych miażdżycą tętnic korelowano z poziomami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych we krwi.

Jak się okazało, wśród chorych z zawałem i ograniczoną drożnością wszystkich głównych naczyń wieńcowych stężenie EPA (kwasu eikozapentaenowego) było istotnie niższe niż w grupie z zajętą tylko jedną tętnicą wieńcową. Dodatkowa analiza wskazała, że czynnikiem ryzyka zaawansowanej miażdżycy był także wiek >70 lat (co jest logiczne, ponieważ niezdrowy tryb życia daje tym większe skutki, im dłużej trwa).

Źródło

Int Heart J. 2017 Dec 12;58(6):868-873. Relationship between n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Extent of Vessel Disease in Patients with ST Elevation Myocardial Infarction. Shimada T, Kadota K, Eguchi H, Osakada K, Kuwayama A, Ohya M, Miura K, Amano H, Kubo S, Ozaki M, Hyodo Y, Yoshino M, Miyake K, Kawase Y, Ohashi N, Otsuru S, Tasaka H, Habara S, Tada T, Tanaka H, Maruo T, Fuku Y, Katoh H, Fujii S, Goto T, Mitsudo K.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s