Na przebieg migreny można wpływać dietą. Kolejnych argumentów za skutecznością interwencji żywieniowych w tej chorobie dostarcza analiza danych z amerykańskiego badania klinicznego. Oceniano w nim skuteczność diet o różnej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

W badaniu wzięło udział 182 dorosłych, u których bóle migrenowe pojawiały się od 5 do 20 dni w miesiącu. Przydzielono ich do jednej z trzech grup: 

  • stosującej dietę bogatą w kwasy omega-3, a ubogą w kwasy omega-6;
  • stosującej dietę bogatą w kwasy omega-3 i z typową („zwykłą”) zawartością kwasów omega-6;
  • grupy kontrolnej (stosującej dietę z typową zawartością obu kwasów tłuszczowych).

Pierwsza dieta, bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i uboga w omega-6 wiązała się z istotnym obniżeniem poziomu percepowanego stresu, jak również stanu zdrowia w ocenie własnej pacjentów, a także poprawą jakości snu w porównaniu do grupy kontrolnej. Uzyskano też poprawę w skali MIDAS (Migraine Disability Assessment, narzędzie służące do oceny wpływu migreny na codzienne życie). Podobne wyniki przyniosło stosowanie diety bogatej w kwasy omega-3, bez ograniczania zawartości kwasów omega-6.  Poprawę wykazano także w osobnej skali PROMIS-29 (narzędzie do samooceny kilku najważniejszych aspektów stanu zdrowia; w omawianym badaniu wykazano korzystny wpływ diet wzbogaconych w kwasy omega-3 na podskale dotyczące bólu, w tym innego niż migrenowy). 

Wnioski autorów są takie, że już samo wzbogacenie diety w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 może stanowić przydatne uzupełnienie profilaktyki migreny. Dodatkowo można rozważyć ograniczenie ilości działających prozapalnie kwasów omega-6. 

Na podstawie

Faurot KR, Park J, Miller V, Honvoh G, Domeniciello A, Mann JD, Gaylord SA, Lynch CE, Palsson O, Ramsden CE, MacIntosh BA, Horowitz M, Zamora D. Dietary fatty acids improve perceived sleep quality, stress, and health in migraine: a secondary analysis of a randomized controlled trial. Front Pain Res (Lausanne). 2023 Oct 25;4:1231054. doi: 10.3389/fpain.2023.1231054. PMID: 37954068; PMCID: PMC10634433.