Pewne składniki diety wspierają organizm w walce z chorobami wirusowymi, a mechanizmy tego działania na poziomie komórkowym są bardzo różnorodne. Niemieccy naukowcy podsumowali ostatnio, na czym polegają te najważniejsze, z nadzieją, że wiedza ta okaże się pomocna w zakażeniach nowym koronawirusem. 

Podsumowanie to jest wynikiem analizy prac naukowych poświęconych wirusom RNA, ze szczególnym uwzględnieniem „niebezpiecznych” koronawirusów w ogóle, czyli SARS i MERS, nie tylko SARS-CoV-2. Wśród elementów diety o działaniu wspierającym odporność antywirusową autorzy wymieniają:

  • witaminy – zwłaszcza witaminę A, która chroni nabłonek oddechowy, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2, B3, B6, B9, B12, które wpływają na wzrost i aktywność komórek odpornościowych), witaminę D i E;
  • minerały – cynk, selen (dla działania bezpośrednio dezaktywującego cząstki wirusa oraz działaniu antyoksydacyjnemu, jednoczesnej stymulacji wybranych komórek odpornościowych i działaniu przeciwzapalnemu, które może ograniczać zjawisko burzy cytokinowej w COVID-19);
  • polifenole roślinne:
    • utrudniające wnikanie koronawirusa do komórek, np. kurkumina, emodyna (antrachinon występujący m.in. w ziołach tradycyjnej medycyny chińskiej, np. rdeście japońskim, niektórych grzybach czy rokitniku, jej pochodna jest też ważną substancją obecną w miąższu aloesu)
    • o szerszym działaniu antywirusowym: polifenole zielonej herbaty, jak galusan epigallokatechiny (EGCG), kwercetyna, resweratrol
  • zioła i rośliny lecznicze: jeżówka (Echinacea), czosnek, żeń-szeń, pstrolistka sercowata (wsparcie odporności przeciwwirusowej, bezpośrednie działanie przeciwwirusowe, hamowanie replikacji wirusa);
  • związki siarki, np. sulforafan;
  • produkty pochodzenia zwierzęcego: propolis działający antywirusowo i przeciwzapalnie. 

Zdaniem autorów dieta bogata w te substancje może nie tylko wesprzeć leczenie, ale i – dzięki stymulacji układu odpornościowego – zwiększać skuteczność szczepionek u osób, które się zdecydowały zaszczepić. 

Na podstawie

Keflie TS, Biesalski HK. Micronutrients and bioactive substances: Their potential roles in combating COVID-19. Nutrition. 2020 Dec 4;84:111103. doi: 10.1016/j.nut.2020.111103. Epub ahead of print. PMID: 33450678; PMCID: PMC7717879.