Dieta ma znaczenie w okresie okołomenopauzalnym – wynika z niedawnego badania przeprowadzonego przez włoskich naukowców. Odpowiednio dobrana może ograniczyć dokuczliwie objawy naczynioruchowe – czyli uderzenia gorąca. 

Autorzy badali wpływ dwóch diet laktoowowegetariańskich (bezmięsnych, ale dopuszczających jajka i mleko):

  • wzbogaconej w oliwę extra virgin;
  • wzbogaconej w kwasy tłuszczowe omega-3.

Badanie ukończyło 40 z 54 zaproszonych kobiet w wieku ok. 55 lat. Dietę miały stosować przez 16 tygodni, po których sprawdzono zmiany, jakie nastąpiły w ocenie za pomocą wskaźnika Kuppermana (skala oceniająca obecność i nasilenie objawów menopauzy).

Po zakończeniu badania okazało się, że kobiety spożywające dietę bogatą w kwasy omega-3 odczuły istotną poprawę w porównaniu z drugą grupą – zwłaszcza w zakresie uderzeń gorąca, jak również niewielką poprawę w zakresie drażliwości.

Liczebność badanej grupy była niewielka, wyniki więc należy traktować z odpowiednią dozą ostrożności. Jeśli potwierdzą się w kolejnych badaniach, będzie to cenny drogowskaz dla kobiet walczących z objawami wypadowymi menopauzy. Przy okazji badanie zwraca uwagę na fakt, że oliwa nie jest bynajmniej bogatym źródłem kwasów omega-3 (a do takich należą morskie, tłuste ryby).

Na podstawie

Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2019 May 27. Women in LOVe: Lacto-Ovo-Vegetarian Diet Rich in Omega-3 Improves Vasomotor Symptoms in Postmenopausal Women. An Exploratory Randomized Controlled Trial. Ornella R et al.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s