Ekstrakt z winogron i jagód borówek hamuje narastające z wiekiem zaburzenia pamięci u osób z najbardziej nasilonymi zaburzeniami poznawczymi – wynika z badania naukowego, które przeprowadził zespół naukowców z Francji i Kanady.

Autorzy wiążą działanie ekstraktu z bogactwem zawartych w czerwonych winogronach i czarnych jagodach polifenoli, których wpływ na mózg i na pamięć w podeszłym wieku jest coraz częściej przedmiotem badań naukowych.

W ramach badania ekstrakt z czerwonych winogron i borówek (600 mg dziennie) lub placebo podawano „ogólnie zdrowym” osobom w wieku 60-70 lat. Grupa liczyła 215 osób. Prowadzący badanie skupili się na ocenie zdolności do uczenia się oraz pamięci roboczej (krótkotrwałej).

Co prawda nie odnotowano różnic we wszystkich testach, ale ekstrakt polifenolowy poprawił zdolność przypominania sobie świeżo zdobytych informacji (VRM free recall test, test rozpoznawania słów). Gdy grupę badanych podzielono w zależności od wyjściowego poziomu poznawczego, okazało się, że są w niej osoby o dość zaawansowanych zaburzeniach poznawczych i to one najlepiej odpowiadały na podawany ekstrakt z polifenolami (także w teście pamięci opóźnionej). Dodatkowo, w moczu tych osób wykryto najwięcej metabolitów flawanoli, co może świadczyć o tym, że im intensywniej metabolizowane są związki obecne w czerwonych winogronach i jagodach borówkach, tym lepsza poprawa pamięci (albo że w zaburzeniach poznawczych te same związki podlegają intensywniejszym przemianom).

Ważna informacja brzmi, że badanie trwało pół roku. Wniosek jest więc taki, że nie należy oczekiwać natychmiastowych efektów i jak w przypadku wielu naturalnych produktów, trzeba na nie poczekać.

Źródło

J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Jul 19. Polyphenols from grape and blueberry improve episodic memory in healthy elderly with lower level of memory performance: a bicentric double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study. Bensalem J, Dudonné S, Etchamendy N, Pellay H, Amadieu C, Gaudout D, Dubreuil S, Paradis ME, Pomerleau S, Capuron L, Hudon C, Layé S, Desjardins Y, Pallet V.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s