Tego naukowcy z Harvardu (USA), prowadzący badanie kliniczne, się chyba nie spodziewali: w grupie suplementowanej omega-3 istotnie mniej osób wymagało wymiany stawu biodrowego.
Obserwacje te ogłoszono po analizie wyników uzyskanych w badaniu klinicznym, które miało ocenić wpływ kwasów omega-3 na ogólną sprawność osób dotkniętych miażdżycą i jej konsekwencją w postaci choroby wieńcowej. Przy okazji niejako monitorowano ograniczenia sprawności związane z bólem stawów i ich sztywnością.
W badaniu wzięło udział blisko 300 osób ze stabilną chorobą wieńcową (stabilna oznacza, że nie byli w okresie okołozawałowym). Ich średnia wieku wynosiła 63 lata. Podzielono ich na dwie grupy: jedna otrzymywała codziennie kwasy omega-3 w dawce 1,86 g kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz 1,5 g kwasu dokozaheksaenowego (DHA), druga była grupą kontrolną. Leczenie prowadzono przez rok. Sprawdzano zmiany nasilenia bólu, sztywności stawów oraz sprawność fizyczną (mierzoną m.in. czasem, jaki uczestnik poświęcał w tygodniu na ćwiczenia fizyczne), odnotowywano też każdą chorobę układu mięśniowo-szkieletowego wymagającą interwencji medycznej.
Osoby przyjmujące kwasy omega-3 miały istotnie lepszą sprawność fizyczną, mniej objawów ze strony stawów, jak ból i sztywność, ćwiczyły więcej (o pół godziny tygodniowo) i – co zaskakujące – w grupie tej odnotowano tylko 1 przypadek operacji wymiany stawu biodrowego (w grupie kontrolnej natomiast o 10 więcej!).
Zdaniem autorów cytowanej kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mogą być bezpieczną strategią zapobiegającą objawom ze strony układu mięśniowo-szkieletowego u osób z chorobą wieńcową.
Źródło
J Clin Lipidol. 2018 Mar 14. The effect of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on physical function, exercise, and joint replacement in patients with coronary artery disease: A secondary analysis of a randomized clinical trial. Alfaddagh A, Elajami TK, Saleh M, Elajami M, Bistrian BR, Welty FK.