Antynowotworowa apigenina – składnik pietruszki, selera i rumianku

Apigenina, flawonoid, którego najbogatszym źródłem są pietruszka, seler i rumianek, ma nie tylko właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, ale działa też antynowotworowo na drodze licznych, nie do końca poznanych mechanizmów. Wykazuje przy tym selektywność w stosunku do komórek nowotworowych – podsumowują polscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Autorzy zwracają uwagę na mechanizmy działania antynowotworowego apigeniny, do których zaliczają m.in.:

  • hamowanie cyklu komórkowego, a więc i namnażania się komórek rakowych;
  • indukcję apoptozy, czyli śmierci komórek nowotworu;
  • osłabienie zdolności komórek rakowych do przerzutów;
  • hamowanie tworzenia naczyń odżywiających nowotwór;
  • hamowanie transportu glukozy, dostarczającej energii do nowotworu;
  • zmniejszanie uszkodzeń DNA przez wolne rodniki;
  • osłabienie zdolności nowotworu do enzymatycznego trawienia macierzy zewnątrzkomórkowej;
  • indukcja różnicowania komórek nowotworowych (tj. coś w rodzaju wymuszania na nich, by przekształciły się w prawidłowe komórki i umarły śmiercią naturalną).

Jak podają autorzy, działanie apigeniny wykazano w stosunku do wielu nowotworów, w tym białaczek, raka wątroby, żołądka, piersi, prostaty. Szczegółowy opis działania znajduje się w linku źródłowym (artykuł w języku angielskim).

Źródło

Adv Clin Exp Med. 2017 Oct;26(7):1143-1146. Insights into novel anticancer applications for apigenin. Kowalczyk A, Bodalska A, Miranowicz M, Karłowicz-Bodalska K.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s