Grupa specjalistów medycznych z włoskich uniwersytetów w Padwie i Bari oraz biologów z Uniwersytetu w Bahrainie opublikowała wyniki poszukiwań, na ile sprawdza się dieta bezglutenowa jako sposób na pełnowartościowe żywienie. Okazuje się, że jeśli ktoś przestrzega jej uczciwie i od lat, może wymagać suplementacji podstawowych mikroskładników – bo najzwyczajniej w świecie ich nie dostarcza, eliminując produkty zawierające gluten. 

Autorzy wyszukali prace naukowe oceniające niedobory żywieniowe wykrywane u chorych na celiakię, którzy ściśle przestrzegają diety bezglutenowej. Uwzględniono 73 takie badania. Z analizy wynika, że jeśli dieta bezglutenowa jest stosowana dłużej niż dwa lata:

  • u ok. 30 proc. takich osób występuje niedobór witaminy B12 – wg autorów wymagają one suplementacji w dawce 1000 μg dziennie aż do osiągnięcia prawidłowego stężenia we krwi, a następnie 500 μg/24 h;
  • 20 proc. ma niedobór kwasu foliowego (tu dawki wskazane to 1 mg/24 h przez kwartał, następnie 400-800 μg/24 h);
  • 25 proc. ma niedobór witaminy D;
  • aż 40 proc. ma niedobór cynku (do uzupełnienia konieczne jest podawanie 25-40 mg/24 h);
  • 3,6% dzieci ma niedobór wapnia (1000-1500 mg dziennie do czasu wyrównania niedoboru);
  • 20% dzieci ma niedobór magnezu, nie wiadomo, jaka jest skala tego zjawiska u dorosłych (w celu uzupełnienia tego pierwiastka autorzy zalecają suplementację 200-300 mg/24 h).

Praca jest o tyle godna uwagi, że wiele osób stosuje dietę bezglutenową, nie mając bynajmniej celiakii, a z innych powodów: odczuwają poprawę samopoczucia czy nawet złagodzenie objawów najróżniejszych przewlekłych chorób, w tym zapalnych. Temat diety bezglutenowej stosowanej z innych wskazań niż celiakia jest w klasycznej medycynie kontrowersyjny, mimo to warto mieć świadomość, że długotrwała dieta bezglutenowa nie eliminuje wyłącznie glutenu, a również szereg innych związków występujących w zbożach. I jak widać, może się wiązać z pewnymi niedoborami ważnych składników. Autorzy są zwolennikami badania poziomu tych substancji we krwi i suplementacji w razie stwierdzenia ich zbyt małego stężenia. I trudno odmówić im racji…

Na podstawie

Medicina (Kaunas). 2019 Jul 3;55(7). Micronutrients Dietary Supplementation Advices for Celiac Patients on Long-Term Gluten-Free Diet with Good Compliance: A Review. Rondanelli M, Faliva MA, Gasparri C, Peroni G, Naso M, Picciotto G, Riva A, Nichetti M, Infantino V, Alalwan TA, Perna S.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s