Naukowcy z Korei Południowej zaobserwowali, że wyciąg z cytryńca chińskiego może być bezpiecznym i skutecznym wsparciem nutraceutycznym w zaburzeniach metabolizmu węglowodanów.
Cytryniec chiński należy do surowców mających zastosowanie w medycynie ludowej Dalekiego Wschodu. Współczesne badania wskazują, że zawarte w nim substancje aktywne (np. schisandryna, gomisyna) mają różnorakie działania biochemiczne, w tym wpływają na metabolizm: stymulują syntezę glikogenu i hamują jego rozkład, hamują aktywność enzymów rozkładających wielocukry w przewodzie pokarmowym (amylazy i glukozydazy), poprawiają metabolizm tłuszczów. Większość tych badań przeprowadzono jednak na zwierzętach, brakuje wyników prac z udziałem ludzi.
Autorzy włączyli do badania 80 osób z hiperglikemią (a w zasadzie stanem przedcukrzycowym: glikemia na czczo 100-140 mg/dl) i przez 12 tygodni podawali im ekstrakt z cytryńca chińskiego (250 mg dwa razy dziennie, po śniadaniu i po kolacji) albo placebo. Wraz z ekstraktem z cytryńca chińskiego chorzy otrzymywali suplementację soi (50 mg) – z wcześniejszych eksperymentów autorów wynika bowiem, że soja nasila działanie metaboliczne cytryńca chińskiego.
W grupie otrzymującej aktywny nutraceutyk stwierdzono istotne (w porównaniu z placebo) obniżenie glikemii na czczo, glikemii poposiłkowej, stężenia fruktozaminy, stężenia insuliny po posiłku oraz obniżenie stężenia LDL. Fruktozamina to marker glikacji, odzwierciedlający kontrolę glikemii w ostatnich 2-3 tygodniach (a nie w bezpośrednim związku z posiłkiem).
Wyniki sugerują, że badany ekstrakt może wspierać metabolizm cukrów i poprzedza wprowadzenie na rynek w Korei produktu o analogicznym składzie.
Na podstawie
Kim DS, Baek HI, Ha KC, Cha YS, Park SJ. Efficacy and Safety of Omija (Schisandra chinensis) Extract Mixture on the Improvement of Hyperglycemia: A Randomized, Double-Blind, and Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients. 2022 Jul 30;14(15):3159. doi: 10.3390/nu14153159. PMID: 35956334; PMCID: PMC9370295.