Nie ma się co oszukiwać – osobom z nadwagą lub otyłością znacznie łatwiej sięgnąć po pigułkę, nawet kilka razy dziennie, niż trwale zmienić przyzwyczajenia żywieniowe, odstawić niezdrowe tłuszcze, alkohol i cukry oraz zacząć regularną aktywność fizyczną. Nie ma się co oszukiwać – tak się nie da, ale za to z pomocą idą naukowcy poszukujący naturalnych substancji wspomagających odchudzanie dietą i wysiłkiem.

Dzięki temu osoby, które poważnie wzięły się za odchudzanie, mogą przyspieszyć efekty lub wspomóc się w chwilach zwątpienia. Tym razem sprawdzono skuteczność winogron.

Same winogrona jako takie pomocą w odchudzaniu raczej nie są – wysoka zawartość cukrów prostych w miąższu działa wprost przeciwnie. Zupełnie inaczej jednak rzecz ma się ze skórkami i pestkami winogron. Te są bogate w polifenole o wielokrotnie wykazywanych w badaniach naukowych korzyściach zdrowotnych. Działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, udowodniono nawet, że działanie to może przekładać się na utratę wagi u zwierząt, niewiele jednak wiadomo o mechanizmach czy efektach odchudzających ekstraktów z winogron u ludzi.

W omawianym badaniu przez 12 tygodni stosowano ekstrakt z pestek winogron jako dodatek do diety z ograniczeniem kalorii u osób z nadwagą lub otyłością (badani mieli BMI pomiędzy 25 a 40 kg/m2). Uczestnicy otrzymywali 300 mg wyciągu dziennie (100 mg co 8 godz.) albo placebo.

Po zakończeniu badania przeprowadzono analizę statystyczną, która wskazała, że:

  • grupa otrzymująca ekstrakt z winogron uzyskała istotnie większą redukcję masy ciała, obwodu brzucha i stosunku talii do obwodu w biodrach;
  • w grupie aktywnej suplementacji stwierdzono też niższe poziomy hs-CRP i TNF-alfa (białka świadczące o nasileniu stanu zapalnego) oraz neuropeptydu Y, neuroprzekaźnika stymulującego apetyt.

Za redukcję masy ciała mógł wg autorów odpowiadać:

  • bezpośredni wpływ polifenoli winogron na tkankę tłuszczową, utrudniający gromadzenie tkanki tłuszczowej i ułatwiający jej rozpuszczanie;
  • hamowanie apetytu (być może za pośrednictwem zmian stężenia neuropeptydu Y).

Wygaszanie stanu zapalnego jest z kolei interesującą opcją o potencjalnym znaczeniu profilaktycznym – tlący się stan zapalny leży bowiem u podłoża rozwijających się po wielu latach powikłań metabolicznych, jak cukrzyca t. 2, czy miażdżycy.

Na podstawie

Phytother Res. 2019 Nov 11. The effects of grape seed extract (Vitis vinifera) supplement on inflammatory markers, neuropeptide Y, anthropometric measures, and appetite in obese or overweight individuals: A randomized clinical trial. Parandoosh M, Yousefi R, Khorsandi H, Nikpayam O, Saidpour A, Babaei H.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s