Olejki eteryczne z cytrusów mogą być wykorzystywane jako ekologiczne sposoby zwalczania grzybów powodujących psucie się żywności – ogłosili naukowcy z Uniwersytetu w Katanii (Włochy).

Tym razem naukowcy postanowili sprawdzić, jak olejki eteryczne będą sobie radziły z hamowaniem biosyntezy aflatoksyny B1 przez pleśnie z gatunku Aspergillus flavus. Kropidlak żółty wytwarza aflatoksyny o działaniu mutagennym (ryzyko wywołania nowotworu!), uszkadzającym wątrobę i groźnym dla płodu, nie dziwi więc poszukiwanie metod zabezpieczających przed skażenie żywności pleśnią. Długotrwała ekspozycja na aflatoksyny wiąże się z zagrożeniem rakiem wątroby – zwłaszcza u osób po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby typu B.

W ramach eksperymentu autorzy użyli olejków cytrusowych. Najskuteczniejszy okazał się olejek cytrynowy, z bergamotki i z gorzkiej pomarańczy. Wszystkie silnie powstrzymywały rozwój grzybni (uzyskany efekt przekraczał 95%). Gorzej radziły sobie natomiast olejki ze słodkiej pomarańczy i mandarynkowy. Działanie było zależne od dawki, co oznacza, że im większe stężenie olejku eterycznego, tym silniejsze obserwowano zahamowanie wzrostu pleśni i równolegle zahamowanie wytwarzania aflatoksyny B1.

Olejki uznane za najskuteczniejsze hamowały wzrost pleśni już od stężenia 2%, co odpowiada 2 kroplom w 5 ml roztworu.

Na podstawie

Environ Sci Pollut Res Int. 2019 Aug 29. Efficacy of different citrus essential oils to inhibit the growth and B1 aflatoxin biosynthesis of Aspergillus flavus. Restuccia C, Oliveri Conti G, Zuccarello P, Parafati L, Cristaldi A, Ferrante M.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s