Neurolodzy z Oregon Health and Science University w Portland (USA) po raz pierwszy w świecie wykazali, że bogaty w triterpeny ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej łagodzi objawy uszkodzeń nerwów w przebiegu cukrzycy typu 2. 

Wąkrotka azjatycka to zioło obecne w tradycji ajurwedy, wykorzystywane w medycynie ludowej w problemach z pamięcią, koncentracją oraz w zaburzeniach mikrokrążenia i krążenia żylnego. To unikatowe połączenie wpływu na naczynia oraz nerwy czyni je ciekawą opcją jeśli chodzi o możliwość wykorzystania w neuropatii cukrzycowej. To stan, w którym z powodu przewlekle zaburzonego metabolizmu węglowodanów obecna we krwi w nadmiarze glukoza uszkadza małe naczynia oraz komórki nerwowe, co prowadzi do niekontrolowanych zmian ich impulsacji. To zaś nasz mózg odbiera jako napady trudnego do wytrzymania odczucia palenia (albo innych uczuć, np. mrowienia), którym paradoksalnie towarzyszą obszary objęte znieczulicą (zaburzenia czucia są przyczyną poważnego powikłania cukrzycy zwanego stopą cukrzycową; w wyniku zakażeń spowodowanych brakiem odczuwania bólu oraz zwiększoną ilością glukozy w tkankach może dochodzić do głębokich uszkodzeń stawów i tkanek miękkich, które mogą wymagać nawet amputacji). Napady pieczenia i innych nieprzyjemnych odczuć są zaś trudne do zwalczania – nie dysponujemy zbyt szerokim armamentarium leków skutecznych w tego rodzaju bólach.

Triterpeny, związki aktywne biologicznie obecne w wąkrotce azjatyckiej, poprawiają ukrwienie tkanek, w tym nerwów, oraz mogą wpływać na regenerację włókien nerwowych. To legło u podstaw eksperymentu przeprowadzonego przez amerykańskich badaczy. Przez 2 lata podawali standaryzowany ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej chorym na cukrzycę typu 2 powikłaną neuropatią. Grupa badana liczyła 21 osób, kolejne 22 stanowiły zaś grupę kontrolną, w której podawano placebo.

Analiza wskazała, że:

  • w grupie otrzymującej placebo powiększyły się obszary objęte brakiem czucia (nie doszło natomiast do tego w grupie przyjmującej ekstrakt z wąkrotki – można podejrzewać, że świadczy to o zahamowaniu postępu uszkodzeń włókien nerwowych);
  • w grupie wąkrotki stwierdzono zmniejszenie parestezji (przeczulicy), czego nie obserwowano u chorych z grupy placebo;
  • co interesujące, nie udało się wykazać, by obie grupy różniły się istotnie w aspekcie wyników badań obiektywizujących funkcje nerwów, np. prędkości przewodzenia impulsów.

 

Nie wiemy, co dokładnie robią substancje zawarte w wąkrotce z włóknami nerwowymi. Być może chronią je w jakimś tajemniczym mechanizmie bezpośrednio przed działaniem glukozy, może poprawiają ukrwienie, a może wreszcie za obserwowane zmiany odpowiada ich działanie antyoksydacyjne. Kolejne badania miejmy nadzieję rzucą nieco więcej światła na to naturalne remedium i pozwolą ustalić optymalną dawkę, która przyniesie największe korzyści w aspekcie spowolnienia uszkodzeń układu nerwowego przy minimalnej ilości działań niepożądanych.

Na podstawie

Esper Dermatol. 2018 Jun;20(2 Suppl 1):12-22. Centella asiatica triterpenes for diabetic neuropathy: a randomized, double-blind, placebo-controlled, pilot clinical study. Lou JS, Dimitrova DM, Murchison C, Arnold GC, Belding H, Seifer N, Le N, Andrea SB, Gray NE, Wright KM, Caruso M, Soumyanath A.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s