Pewne naturalne substancje mają moc przemieniania komórek tłuszczowych białych w brązowe – piszą interniści z Uniwersytetu w Padwie (Włochy). To zaś ważne zjawisko, które może przechylić szalę metabolizmu z gromadzenia energii w stronę jej zamiany na ciepło – czyli tracenia kalorii. 

W skrócie: tkanka tłuszczowa dzieli się na „białą” – do której wpływają kwasy tłuszczowe i są magazynowane jako zapas energii – oraz na „brązową” – w której są spalane, a energia z nich otrzymywana zamieniana na ciepło. Nie jest to wystarczające do zauważalnego podniesienia temperatury ciała, ale za to wyposaża osoby z dużą ilością tej odmiany tkanki tłuszczowej w coś, czego niejeden jej zazdrości: brak skłonności do tycia. Każdy chyba zna takiego kogoś, kto może jeść, ile dusza zapragnie i nadwaga mu nie grozi…

Komórki obu odmian tkanki tłuszczowej różnią się od siebie i są też położone w różnych regionach ciała (tkanka brązowa lokalizuje się wzdłuż kręgosłupa i nad obojczykami). Niedawno odkryto jednak zjawisko „brązowienia” białej tkanki tłuszczowej, tj. możliwość pojawiania się w jej obrębie odmiennych komórek, tzw. beżowych, które bardziej przypominają naszych „spalaczy” energii – ale lokalizują się w miejscach zajętych przez białą tkankę tłuszczową.

Jak się okazuje, dość nieźle znamy już mechanizmy molekularne, które towarzyszą takiej przemianie komórek białych w beżowe i co za tym idzie – uruchomieniu termogenezy w tkance tłuszczowej. Czyli – spalaniu nadmiaru nagromadzonych kalorii. Autorzy wskazują, że znane są naturalne produkty, które takie programy włączają, i należą do nich:

  • ostra papryka i jej składnik aktywny: kapsaicyna;
  • kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3;
  • resweratrol;
  • kurkumina, substancja czynna kurkumy;
  • zielona herbata;
  • mentol.

Te naturalne substancje mają potencjał związany m.in. włączaniem i wyłączaniem genów regulujących wykorzystanie składników wysokoenergetycznych i w związku z tym duże nadzieje wiąże się z możliwością ich wykorzystywania w zwalczaniu epidemii otyłości. Póki co dysponujemy głównie badaniami na liniach komórkowych i na zwierzętach, i potrzeba te efekty potwierdzić i opisać u ludzi. Wiadomo, że dawki wskazanych substancji, które indukują zmiany w tkance tłuszczowej, muszą być dość wysokie, a ich skuteczność może zależeć od pochodzenia etnicznego (geny!) czy specyfiki stylu życia (np. tego, czy ktoś jest aktywny fizycznie, czy nie). Niewątpliwie jednak jest to ciekawy kierunek rozwoju nauki o wspomaganiu odchudzania.

Na podstawie

Front Physiol. 2019 Jan 11;9:1954. Food Ingredients Involved in White-to-Brown Adipose Tissue Conversion and in Calorie Burning. El Hadi H, Di Vincenzo A, Vettor R, Rossato M.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s