Jest takie pojęcie, jak potencjał zapalny diety. W uproszczeniu – mówi, czy nasze pożywienie zaowocuje generacją wolnych rodników, uszkodzeniami i reakcją zapalną na poziomie komórkowym, czy też zadziała odwrotnie. Specjaliści z Texas Woman’s University w Denton (USA) sprawdzili, czy regularny dodatek jednego produktu o znanym wpływie przeciwzapalnym przełoży się na objawy chorobowe związane z poważną reakcją zapalną.

Tym produktem były jagody borówki, wysuszone i zamrożone, i przerobione na proszek [1]. Jagody borówki są znanym źródłem polifenoli i antocyjanin, naturalnych związków będących pochodnymi kwasu benzoesowego, które mają wielorakie działanie:

  • antyoksydacyjne;
  • chelatujące metale;
  • hamujące syntezę mediatorów zapalenia z kwasu arachidonowego przez cykolookygenazę;
  • chroniące przed uszkodzeniami wywołanymi przez szkodliwe postacie tlenki azotu;
  • powstrzymują wewnątrzkomórkowe procesy prowadzące do aktywacji genów związanych z rozwojem przewlekłego zapalenia.

Problemem jest oczywiście dostępność borówek, jest to, co by nie mówić, owoc wybitnie sezonowy. Mrożonki czy suplementy z wyciągami z jagód borówek wydają się więc rozsądną opcją dla osób, które chciałyby na co dzień korzystać z ich dobrodziejstw (co raczej trudno powiedzieć o słodzonych dżemach).

Autorzy pracy z Teksasu postanowili sprawdzić moc borówek w chorobie zwyrodnieniowej kolan. Tu proces zapalny nieubłaganie niszczy chrząstkę stawową, prowadząc do bólu, trudności w poruszaniu się, a nawet codziennych czynościach życia domowego. Bez chrząstki i płynu stawowego staw nie działa optymalnie, a współczesne leczenie nakierowane jest na zwalczanie bólu i ograniczanie reakcji zapalnych – jako metody powstrzymywania degeneracji chrząstki. Ich skuteczność, jak i skutki uboczne, pozostawiają jednak wiele do życzenia. Wciąż poszukiwanym złotym Graalem zaś są leki dokonujące poważnej odnowy zniszczonej chrząstki.

W badaniu uczestniczyli dorośli w wieku 45-79 lat z objawową chorobą zwyrodnieniową kolana, którym przez 4 miesiące podawano albo sproszkowane jagody borówki, albo placebo. Oceniano nasilenie bólu, specjalistyczne parametry chodu, sztywność stawu i trudności w wykonywaniu czynności dnia codziennego.

Te parametry uległy poprawie w grupie otrzymującej borówki, natomiast nie obserwowano zmian dotyczących jakości życia w grupie placebo. Co ciekawe, mierzono też liczne markery zapalenia i po 4 miesiącach nie odnotowano szczególnych różnic między obiema grupami, nieznacznym wyjątkiem był trend w kierunku większego stężenia interleukiny-13 (cytokina uczestnicząca m.in. w odpowiedzi przeciwpasożytniczej) i mniejszego stężenia MCP-1 (cytokina związana m.in. z degeneracją tkanki kostnej). Trudno o interpretację takiego zjawiska, z pewnością autorzy oczekiwali, że poprawie stanu klinicznego będą towarzyszyły jakiekolwiek istotne statystycznie zmiany funkcjonowania układu odpornościowego – a tymczasem wydaje się, że zaszły niezależnie.

Inną bardzo ciekawą obserwacją są różnice w zmianach masy ciała: nie odnotowano takich w grupie borówek, natomiast osoby przyjmujące placebo przybrały na wadze. Zdaniem autorów może za to odpowiadać neuroregulacyjny wpływ polifenoli z jagód borówek, powstrzymujący apetyt i zapobiegający gromadzeniu energii.

Na podstawie

  1. Nutrients. 2019 Jan 29;11(2). Blueberries Improve Pain, Gait Performance, and Inflammation in Individuals with Symptomatic Knee Osteoarthritis. Du C, Smith A, Avalos M, South S, Crabtree K, Wang W, Kwon YH, Vijayagopal P, Juma S.
  2. J Transl Med. 2016 Nov 15;14(1):315. Action mechanism and cardiovascular effect of anthocyanins: a systematic review of animal and human studies. Reis JF

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s