Magnez uczestniczy w przemianach metabolicznych witaminy D i jego uzupełnianie może być ważne dla optymalizacji wykorzystania przez organizm witaminy D – wynika z badania amerykańskich naukowców. 

Koniecznością wydaje się też odpowiednia suplementacja magnezu w społeczeństwach zachodnich, niedobory magnezu w diecie występują bowiem u znacznego odsetka populacji. W samych Stanach Zjednoczonych wedle różnych danych od 50 proc. do nawet 80% ludności ma niedobór magnezu (autorzy pracy [1] cytują duże badanie populacyjne NHANES, które wskazuje ten drugi odsetek).

I nie ma się co dziwić. Dobrymi źródłami magnezu są warzywa strączkowe, orzechy, pełne ziarna i ryby, czyli produkty, które rzadko obecne są w typowej amerykańskiej diecie [2]. Tymczasem magnez jest kofaktorem enzymów odpowiadających za przemiany witaminy D w organizmie – sama witamina D przyjmowana w pożywieniu jest nieaktywna i musi ulec przemianom, aby mogła działać.

W badaniu sprawdzano, jak suplementacja magnezu wpłynie na stężenia witaminy D w zależności od stopnia jej niedoboru. Praca była finansowana przez niezależną instytucję rządową – National Cancer Institute i była częścią większego badania poświęconego zapobieganiu nowotworom jelita grubego, które prowadzono na Vanderbilt University.

Jak się okazuje, istnieje wyraźna interakcja między suplementacją magnezu a stężeniem we krwi metabolitów witaminy D:

  • gdy wyjściowe stężenie 25(OH)D było zbliżone do 30 ng/ml, suplementacja magnezu zwiększała stężenie 25(OH)D3;
  • gdy wyjściowe stężenie 25(OH)D było wyższe, suplementacja magnezu działała odwrotnie;
  • wraz ze wzrostem wyjściowego stężenia 25(OH)D suplementacja magnezu zwiększała też stężenia 25(OH)D2;
  • suplementacja magnezu wpływała na stężenia 24,25(OH)2D3, gdy wyjściowe stężenie 25(OH)D3 wynosiło 50 ng/l, ale nie gdy wynosiło 30 ng/ml.

Jak widać, magnez jest wyraźnie powiązany z przemianami witaminy D w organizmie, być może pełni nawet funkcję regulacyjną (sami autorzy mówią o „optymalizacji”), więc uzasadnione jest podejrzenie, że bez wystarczającej ilości magnezu działanie witaminy D będzie nieoptymalne, nawet jeśli ta będzie suplementowana.

Na podstawie

  1. Am J Clin Nutr. 2018 Dec 1;108(6):1249-1258. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Dai Q, Zhu X, Manson JE, Song Y, Li X, Franke AA, Costello RB, Rosanoff A, Nian H, Fan L, Murff H, Ness RM, Seidner DL, Yu C, Shrubsole MJ.
  2. https://www.dietitians.ca/Downloads/Factsheets/Food-Sources-of-Magnesium.aspx

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s