Wysoka zawartość błonnika w diecie chroni przed licznymi chorobami – mówią wyniki analizy zleconej przez Światową Organizację Zdrowia. Dane z wielu badań są spójne i jednoznaczne. Powinniśmy spożywać 25-29 g błonnika dziennie, a może nawet więcej.
Drugim ważnym skutkiem analizy WHO jest nawoływanie do rezygnacji z przetworzonych ziaren zbóż na rzecz produktów pełnoziarnistych. To również powinno się przełożyć na poprawę zdrowia ludzkości.
W sumie przeanalizowano dane obejmujące prawie 135 miliony osobolat (jeden osoborok to wskaźnik mówiący, że w badaniu obserwowano jedną osobę przez rok) – pochodzące ze 185 badań prospektywnych i 58 badań klinicznych.
Wyniki analizy mówią, że wysokie spożycie błonnika:
- zmniejsza śmiertelność o 15-30%;
- w podobnym stopniu zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn kardiologicznych;
- zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu;
- chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2;
- chroni przed rakiem jelita grubego;
- wiąże się z:
- mniejszą wagą
- mniejszym ciśnieniem tętniczym
- mniejszym cholesterolem.
Podobne zależności wykazano dla diety bogatej w produkty pełnoziarniste.
Analiza sugeruje ponadto, że spożycie błonnika w większej ilości niż 30 g dziennie powinno zapewnić jeszcze lepszą ochronę.
Źródło
Lancet. 2019 Jan 10. pii: S0140-6736(18)31809-9. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Reynolds A, Mann J, Cummings J, Winter N, Mete E, Te Morenga L.