W prasie fachowej pojawiły się niedawno aż dwa artykuły, w których zwraca się uwagę na konieczność przyjmowania kwasów omega-3 z posiłkiem. Przyjrzyjmy się zatem przyczynom u podłoża tej zasady. Dotyczy ona estrów etylowych kwasów tłuszczowych omega-3. 

Jak już wcześniej wspomniano w osobnym artykule, na rynku dostępne są zasadniczo dwa rodzaje kwasów omega-3: w postaci estrów etylowych i triglicerydów. Obrazowo mówiąc: można je dostarczyć do organizmu w karocy lub na saniach. Obie wersje zadziałają podobnie, z obu tych związków w organizmie są bowiem uwalniane właściwe kwasy omega-3.

Te pierwsze z nich jednak muszą być przyjmowane z posiłkiem, i to zawierającym tłuszcz. Aby uwolnić kwasy omega-3 z połączenia estrowego musi w tym przypadku zadziałać lipaza estrów karboksylowych, która z kolei optimum działania osiąga w obecności żółci. Co to oznacza? Po przyjęciu kwasów omega-3 musi zostać pobudzony wypływ żółci z pęcherzyka żółciowego, a to następuje pod wpływem tłuszczu w posiłku. Jeśli spożywamy kwasy omega-3 w postaci estrów etylowych na czczo, we krwi wykrywa się jedynie minimalny wzrost ich stężenia, nie zwiększa się więc ich zawartość w tkankach, bo i skąd, skoro nie są wchłaniane.

Trwają prace nad dodatkami do kwasów omega-3, które mają zapewnić ich lepszą emulsyfikację i poprawić wchłanianie, nawet na czczo, jednak póki co najlepiej pamiętać, aby spożywać je z posiłkiem, w którym jest obecny tłuszcz (a osoby suplementujące witaminę D mogą od razu tu ją dołączyć, bo jej wchłanianie też wymaga obecności tłuszczu w posiłku).

Źródła

Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2018 Dec 12. Strategies to improve bioavailability of omega-3 fatty acids from ethyl ester concentrates. Maki KC, Dicklin MR.

J Nutr. 2018 Nov 1;148(11):1701-1703. Long-Chain Omega-3 Fatty Acid Bioavailability: Implications for Understanding the Effects of Supplementation on Heart Disease Risk. Maki KC.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s