Ksantofile, czyli barwniki odpowiadające za żółty, pomarańczowy i czerwony kolor warzyw i owoców mają nie tylko działanie antyoksydacyjne, ale i metaboliczne. O tym, że jednym z działań ostrej papryki, np. cayenne czy chili, jest efekt rozregulowania mitochondriów, wiemy od dość dawna, problemem było natomiast zbadanie, jakie on ma przełożenie na zmiany wagi czy składu ciała. Ciekawej odpowiedzi udziela badanie z Japonii.

W badaniu tym suplementacja związków ksantofilowych pochodzących z czerwonej papryki wpłynęła na zasoby tkanki tłuszczowej, i to w zaawansowanym badaniu obrazowym. U setki ochotników z nadwagą (BMI 25-30) stosowano przez 12 tygodni suplementację ksantofilów z czerwonej papryki, sprawdzając, jak to postępowanie wpłynie na ilość podskórnej tkanki tłuszczowej brzucha i całkowitą ilość tkanki tłuszczowej trzewnej w obrębie brzucha. Tę zaś oceniano za pomocą badania metodą tomografii komputerowej. Dodatkowo sprawdzano podstawowe parametry biochemiczne krwi.

Badanie uwzględniało obecność grupy kontrolnej placebo, i po 12 tygodniach stwierdzono, że osoby stosujące suplement:

  • miały mniejsze BMI, i ta zmiana okazała się isotnie większa niż uzyskana w grupie placebo;
  • doznały redukcji ilości tkanki tłuszczowej (i tu także redukcja ta była istotnie większa niż w grupie placebo);
  • uzyskały redukcję cholesterolu i jego frakcji LDL, czego nie odnotowano w grupie placebo.

Autorzy wskazują, że ksantofile pochodzące z czerwonej papryki są bezpiecznym elementem diety, który istotnie wpływa na metabolizm tłuszczów i zmniejsza odkładanie się tłuszczu w jamie brzusznej.

Źródło

J Oleo Sci. 2018 Sep 1;67(9):1149-1162. Effect of Oral Paprika Xanthophyll Intake on Abdominal Fat in Healthy Overweight Humans: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study. Kakutani R, Hokari S, Nishino A, Ichihara T, Sugimoto K, Takaha T, Kuriki T, Maoka T.