Żyjemy coraz dłużej, ale co to za życie – chciałoby się powiedzieć, czytając statystyki. Z wiekiem narasta liczba trapiących nas chorób przewlekłych, a to potrafi znacznie utrudnić, czasem wręcz uniemożliwia cieszenie się życiem. Tymczasem zawartość w diecie kwasów omega-3 z ryb i owoców morza wydaje się istotnie wpływać na jakość naszego zdrowia w starości. 

Amerykańscy naukowcy opublikowali wyniki pracy analizującej dane zdrowotne starszych osób (średnia wieku 74 lata) uczestniczących w długim badaniu Cardiovascular Health Study. Jest to badanie sponsorowane przez rząd amerykański, rozpoczęte w 1989 r., a ma na celu opisanie czynników ryzyka (i ustalanie nowych) chorób układu krążenia u starszych osób, co ma pozwolić zapobiegać powikłaniom w rodzaju zawału i udaru na poziomie całych populacji. Tym razem analizowane dane dotyczyły osób uczestniczących w badaniu w latach 1992-2015, czyli obejmowały przeszło 20 lat. Wszyscy w momencie włączenia do badania byli w dobrym zdrowiu.

Skupiono się na stężeniu kwasów omega-3 we krwi, które badano w trzech okresach:  1992-93, 1998-99 i 2005-06. Mierzono aż cztery rodzaje kwasów tłuszczowych: alfa-linolenowy (pochodzenia roślinnego), eikozapentaenowy (EPA), dokozapentaenowy (DPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Trzy ostatnie kwasy omega-3 są pochodzenia morskiego (ryby i owoce morza). Stężenie to korelowano następnie ze stanem nazwanym „zdrowym starzeniem”, czyli życiem bez przewlekłych chorób układu krążenia, płuc, nowotworów, choroby nerek, w dobrym stanie psychicznym i bez niesprawności.

Analiza wskazała, że najwyższy poziom długołańcuchowych kwasów omega-3 we krwi, zmniejszał istotnie ryzyko „niezdrowego starzenia” w porównaniu z grupą o najniższym stężenie. Co więcej, tylko 11% uczestników zakwalifikowano do grupy „zdrowej”. Najsilniej ze zdrowiem w starości powiązane były kwasy EPA i DPA, które zmniejszały ryzyko chorób o ok. 15% każdy.

Autorzy wskazują, że ich obserwacje wspierają rekomendacje zwiększonej konsumpcji kwasów omega-3 przez starsze osoby.

Źródło

BMJ. 2018 Oct 17;363:k4263. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and healthy ageing. Zhu Y, Ferrara A, Forman MR.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s