Zachodni styl życia, przetworzona żywność bogata w tłuszcz i brak ruchu od dawna są wiązane z chorobami – głównie układu krążenia, ale nie tylko. Istnieje dość tajemnicza choroba zwana niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Tajemnicza, bo nie do końca wiadomo, co z nią robić. Choć w zasadzie wiadomo: leczyć, dietą i wysiłkiem fizycznym. A pomocą mogą być karczochy. 

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to uszkodzenie tego narządu, które wynika z jego otłuszczenia, a nie z nadmiernego spożycia alkoholu. Tyle teorii. W krajach zachodnich związane z tą chorobą podniesienie aktywności enzymów wątrobowych ma kilkanaście do nawet 30 proc. populacji. Wątroba wbrew powszechnej opinii nie boli, ale za to większość wie, że mamy ją tylko jedną i bez jej funkcji oczyszczającej i wytwarzającej ważne białka żyć się nie da. Dlatego każde oznaki uszkodzenia wątroby wymagają diagnostyki i wdrożenia działań naprawczych.

Dzięki najnowszemu badaniu wiemy, że pomocą w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby może okazać się… ekstrakt z liści karczocha. W badaniu wzięło udział 100 osób z tą chorobą, którym przez 2 miesiące podawano placebo lub 600 mg dziennie ekstraktu z karczocha. Zmiany stanu wątroby oceniano za pomocą USG oraz aktywności we krwi enzymów: AST (aminotransferaza asparaginianowa) i ALT (aminotransferaza alaninowa) oraz stosunku AST do liczby płytek krwi (wskaźnik ten – APRI – pozwala oszacować ryzyko i nasilenie zwłóknienia wątroby, które jest procesem prowadzącym do jej marskości).

Ekstrakt z karczocha poprawił parametry przepływu krwi przez wątrobę, zmniejszył jej wymiary, zredukował AST i ALT we krwi (co świadczy o zahamowaniu obumierania komórek wątrobowych) i wskaźnik APRI, zaowocował też zmiejszeniem stężenia bilirubiny (związek bezpośrednio odpowiadający za zabarwienie skóry i błon śluzowych w żółtaczce). Dodatkowo wyciąg z karczocha poprawił profil lipidowy krwi, czyli wykazał działanie przeciwmiażdżycowe.

Jak widać, dieta śródziemnomorska nie bez powodu uważana jest za dietę długowieczności. Tylko jedna jej prosta przewaga nad tradycyjną, polską, to choćby łatwość zdobycia karczochów… Wyciąg z karczocha jest jednak dostępny w postaci nutraceutyków, typowo przeznaczonych do dbania o prawidłowy cholesterol – a może mieć też korzystne działanie dla zdrowia wątroby!

Źródło

Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s