Bifidobacterium longum, probiotyczny szczep bakterii, wykazuje antagonizm w stosunku do chorobotwórczej laseczki Clostridium difficile. Są więc teoretyczne podstawy, by używać bifidobakterii do zapobiegania zakażeniom układu pokarmowego, zwłaszcza u osób leczonych doustnie antybiotykami o szerokim spektrum działania.

Clostridium difficile to groźny mikroorganizm, bakteria wywołująca rzekomobłoniaste zapalenie jelit. Do choroby dochodzi najczęściej wtedy, gdy musimy przyjmować doustnie antybiotyki, które wybijają naszą naturalną florę bakteryjną. Często dzieje się tak szpitalach – kolonizująca nas wtedy Clostridium difficile jest oporna na te antybiotyki i zajmuje miejsce dobroczynnych bakterii, powodując nasiloną i trudną do leczenia biegunkę.

W omawianym badaniu mikrobiolodzy zajęli się sprawdzeniem, jak probiotyki z gatunku Bifidobacterium longum wpływają na zjadliwość i żywotność groźnych laseczek C. difficile. Ustalono, że:

  • bifidobakterie namnażane razem z C. difficile zmniejszają ich liczebność i ilość produkowanych przez nie toksyn;
  • substancje wydzielane przez bifidobakterie dodatkowo rozkładają groźne toksyny wytwarzane przez C. difficile;
  • rozkład toksyn przyspieszany jest w kwaśnym środowisku i prawdopodobnie to głównie zdolność probiotyków do zakwaszania środowiska jelit odpowiada za ich działanie ochronne;
  • większość badanych szczepów B. longum działa pod tym względem dość podobnie;
  • B. longum JDM301 częściowo łagodzi uszkodzenia nabłonka jelitowego powodowane przez C. difficile.

Osobom przyjmującym antybiotyki i stosującym w celu ochrony przed powikłaniami probiotyki warto przypomnieć, że między podaniem antybiotyku i probiotyku warto zachować 2-godzinny odstęp. Spożycie jednego z drugim naraża dobroczynne bakterie na działanie antybiotyku, a to jest dokładnie to, czego nie chcemy.

Źródło

Front Microbiol. 2018 May 8;9:888. Protective Effects of Bifidobacterial Strains Against Toxigenic Clostridium difficile. Wei Y, Yang F, Wu Q, Gao J, Liu W, Liu C, Guo X, Suwal S, Kou Y, Zhang B, Wang Y, Zheng K, Tang R.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s