Szum w uszach i inne nieprzyjemne doznania słuchowe mogą się wiązać z niedoborami witamin B2 (ryboflawiny) i B3 (kwas nikotynowy, witamina PP), ale nie tylko: także z piciem zbyt małych ilości wody i niedostatecznym spożyciem białka – piszą naukowcy z National University College of Medicine w Seulu (Korea Płd.).
Są to wyniki badania, którego celem była analiza związków między występowaniem szumu w uszach a dietą w dużej grupie osób – uczestników ogólnokrajowego badania Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Dane zbierano między 2013 a 2015 r., w sumie pochodziły od przeszło 7,5 tys. osób. w wieku 40-80 lat. Z analizy wyłączano ludzi narażonych na hałas w miejscu pracy (u nich założono ewidentną przyczynę uszkodzenia słuchu i brak związku z dietą) oraz osoby z subiektywną utratą słuchu.
Odczucie szumu w uszach zgłosiło 1435 uczestników oceniających swój słuch jako dobry (blisko 20 proc. badanej grupy!). Częstość szumu w uszach rosła wraz z wiekiem. Czynnikami ryzyka były zaawansowany wiek, płeć żeńska, niższa masa ciała oraz niedobór witaminy B2 w diecie. W grupie osób z szumami usznymi stężenia witaminy B2 były istotnie mniejsze w grupie wiekowej 51-55 lat.
Dyskomfort związany z szumem w uszach korelował z kolei z mniejszym spożyciem wody, białka i witaminy B2. Szczególnie silna była korelacja z wodą u osób młodszych (w wieku 45-55 lat), a mniejsza z białkiem i witaminą B3 u starszych (66-80 lat).
Źródło
Clin Exp Otorhinolaryngol. 2018 Feb 14. Relationship Between Diet and Tinnitus: Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Lee DY, Kim YH.